אמת או מיתוס: לילד שלי יש אפטה בפה – האם חלב עזים עוזר?

ד"ר אופיר בר און מסביר איך מתמודדים עם אפטות בפה אצל ילדים.

מה זה אפטות?

אפתות נראות כמו מכתש, או כיב קטן, עם מרכז אפרפר, והיקף אדום. הן עלולות להופיע בחלק הפנימי של השפתיים או הלחיים, וגם על הלשון ועל החיך. הן יכולות להופיע בקבוצות, או בבודדת, ולרוב הן קטנות, בערך 2 מ”מ, אבל לעיתים 10 מ”מ ואף יותר.

מה הסיבה להופעת אפטות הפה?

יש כמה סוגים שונים של אפתות. חלקן על רקע זיהומי, בגלל וירוס ההרפס, וחלקן ללא סיבה ברורה.
אפתה בודדת, לא זיהומית, שיש לכולנו מדי פעם, יכולה לנבוע מתגובת יתר מקומית של מערכת החיסון לגירוי כלשהו. לעיתים אפטות נגרמות גם בגלל חוסר איזון הורמונאלי, ולעיתים עקב לחץ נפשי. גם חסר ויטמינים ומינרלים חשוד כגורם לאפתות. כך או כך, לרוב הן מחלימות מעצמן תוך 7 עד 10 ימים, ואין צורך בטיפול רפואי.

כיצד ניתן לטפל באפטות?

אפשר לעזור ולהקל על הילד עם שתיה קרה. או עם ג’לים מקומיים. אלו מפחיתים את הכאב ועוזרים לריפוי של האפתה. 

יש תכשירים יותר מתקדמים, שמכילים חומר אילחוש מקומי יחד עם סטרואידים. על זה ימליץ רופא הילדים רק במקרים היותר קשים.

צריך לזכור שלעיתים יש כאבים שמגבילים את הילד לאכול ואפילו לשתות. לכן, אסור להזניח אפתות וצריך להיבדק אצל רופא, ובכל מקרה לעודד את הילד לשתות כל הזמן.

האם חלב עזים באמת עוזר לטיפול באפטות?

 אנשים רבים, שאינם אנשי רפואה, ממליצים על חלב עזים, בהזלפה ישירה מהעטין של העיזה, לתוך פיו של הילד. שימו לב – דבר זה חושף את הילד לסכנות של צריכת חלב לא מפוסטר, וזיהומים אחרים.

האיגוד הישראלי לרפואת ילדים פירסם לאחרונה נייר עמדה לגבי חלב עזים. הם בדקו באופן מדוקדק את מאגרי המידע הרפואיים בארץ ובעולם, ולא מצאו אף עבודה רפואית מדעית אחת שמזכירה חלב עזים בתור טיפול לאפתות.
חיפוש רגיל באינטרנט (כלומר לא במאגרי מידע רפואיים מיוחדים) העלה מספר אתרים שמדווחים על העזרה של חלב עזים לטיפול באפתות. רוב הדיווחים הם מאתרים של מחלבות ומגדלי עזים. כל הדיווחים הם מישראל. לא נמצא אף דיווח על יעילות חלב עזים באתרי רפואה רגילה או רפואה משלימה ועממית מהעולם.
בנייר העמדה כתוב: “לעומת התועלת הלא-מוכחת מדעית, הנזק שעלול להיגרם מחלב עזים לא מפוסטר, ועוד ישירות מהעטין, כולל זיהום עם חיידק בשם ברוצלה, הגורם למחלה קשה, ועוד זיהומים נוספים”.

אמת או מיתוס: לילד שלי יש אפתה בפה – האם חלב עזים עוזר?
צילום: shutterstock

לסיכום, אפתות בפה הן לא נעימות, אבל לרוב לא דורשות טיפול, למעט שתיה ואולי קצת ג’ל מקומי להקלה על כאב וסיוע בריפוי. חלב עזים לא הוכח מעולם בשום מחקר קליני מדעי בתור טיפול יעיל לאפתות. להיפך, הוא עלול להיות כרוך בסיכון לילד.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות