כל מה שרצית לדעת על “שיתוק על שם בל” (פציאליס)

פציאליס: הסיבות ודרכי הטיפול בשיתוק עצב הפנים.

העצבוב של שרירי הפנים שלנו נעשה על ידי “העצב השביעי”, הידוע גם בשם ה- facial nerve. הוא זה שאחראי על כל התנועות שאנחנו עושים בפנים, המימיקה, הבעות הפנים, הדיבור וכו’.
לעתים, יש פגיעה בעצב הזה. בגיל מאוחר מאוד, פגיעה זו עלולה להיות על רקע של שבץ מוחי, או על רקע של גידול, אך הרבה יותר שכיחה היא פגיעה הנקראת “שיתוק על שם בל” (Bell’s palsy) או פציאליס.

הפגיעה ב”שיתוק על שם בל” מתרחשת, בדרך כלל, רק בצד אחד של הפנים, ימין או שמאל. היא גורמת לפגיעה בעצבוב שרירי הפנים. פגיעה זו באה לידי ביטוי, למשל, בכך שהעין נשארת פתוחה כי העפעף לא יכול להיסגר או שנוצרת א-סימטריה של הפה.

מהם הסיבות לשיתוק על שם בל?

לא ידוע מה גורם לשיתוק על שם בל. אך כן ידוע שהמהלך של העצב השביעי הוא מאוד צר, ולכן דלקת בעצב או בצקת בעצב, עלולות לגרום לפגיעה בו. הסיבות לדלקת בעצב לא ברורות,
סיבה אחרת שיכולה לגרום לאותה תופעה היא זיהום, למשל הרפס. לכן חשוב שרופא יאבחן האם מדובר במחלה מסוג זה או מהסוג השני.

איך מטפלים?

אצל רוב האנשים החווים “שיתוק על שם בל”, ישנו שיפור ספונטני, ללא טיפול. אולם, שיפור זה יכול לקחת גם מספר חודשים עד שנה. אם רוצים להאיץ את השיפור הספונטני, ניתן לעשות זאת על ידי נטילת סטרואידים במינון גבוה לפרק זמן קצר יחסית. במקביל שמירה על טונוס השרירים באמצעות תרגילי פיזיותרפיה.
כשחושדים בזיהום ויראלי נגיפי – לעתים נוטלים גם תרופות הנוגדות את הזיהום. כמו כן ניתן להיעזר ברפואה משלימה, באמצעות דיקור המסייע לשיקום מ”שיתוק על שם בל”.
במידה ואתם חווים שיתוק בפנים, יש לפנות מיידית לרופא המשפחה. ניתן גם לפנות למיון במידה והדבר קורה מחוץ לשעות פעילות רופאי המשפחה.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות