האם נמצאה נוסחת הקסם שתגרום לילדים לאכול פירות וירקות?

התשובה היא, כמובן, לא, אבל יש הרבה מה לעשות. רותי אבירי, דיאטנית קלינית, מגלה לנו איך נוכל להציע לילדים פירות וירקות בצורה שתשתכנע שתגרום להם לאכול אותם.

ארוחת ערב, הצלחות עומדות ריקות ורק צלחת הירקות שוב נשארת מלאה. שוב הילד לא אכל את הירקות שהגשתם? אין דבר שמתסכל יותר את ההורים שמגיעים אלי לקליניקה מהפער בין הרצוי (שלהם- שהילד יאכל בריא) למצוי (של הילדים – לאכול טעים ומה שמתחשק). 

נוסחת הקסמים, זאת שתייצר WIN-WIN לכל הצדדים, קשה להשגה אמנם, אבל ניתן להגיע קרוב מאוד אליה.גיא ודנה הגיעו אלי לקליניקה מודאגים מביתם שירה בת ה – 10  “שממש לא מוכנה לגעת באף פרי או ירק”. משיחה קצרה היה ניתן להבין עד כמה הם מיואשים מהעניין ועד כמה הם מלחיצים את שירה בנושא: “רק ביס אחד קטן מהעגבנייה…”, “רק תטעמי את האגס…”, “איך אפשר לחיות בלי פרות וירקות..” , “תראי שהמנגו הזה מתוק כמו סוכריה..” ועוד ועוד. ככל שהתאמצו יותר הרגישו ששירה ננעלת יותר והסיכוי שתסכים לאכול מהם הלך והתרחק.

הסברתי להורים שהנדנוד והלחץ על שירה רק מקבע את סירובה לאכול פירות וירקות והופך את האוכל לכלי במערכת היחסים בניהם. בעקבות השיחה, גיא ודנה הבינו שעליהם לנסות להפסיק להעיר לשירה או להכריח אותה לאכול אותם. הם החליטו ללמוד איך לגרום לה לנסות לאכול מהם ע”י שינוי הטכניקות ההתנהגותיות שבהן נקטו ושימוש ברעיונות יצירתיים ששומרים על אווירה נעימה כגון הומור או משחקים.

הנה חלק מהטיפים שקיבלו:

לא חייבים להצהיר

אפשר לשלב פירות וירקות בתפריט מבלי להצהיר על כך או לדבר על כך בקול.

היו יצירתיים

ירקות מגיעים בהמון צבעים. אפשר לשחק עם הירקות בצלחת כדי שייראו אטרקטיביים יותר. נסו לשחק עם הילד משחקים שונים. כל רעיון יצירתי מתקבל בברכה. אפשר, לדוגמה, לעצום לילדים את העיניים ולבקש מהם לנחש לפי קול לעיסה, מגע או ריח, מהו הירק/פרי.

רעיון אחר למשחוק הוא המצאת שמות למאכלים. כאן אפשר להמציא כל דבר. אולי הילד לא אוהב ירקות חיים ואוכל רק מבושלים – או להיפך?

שלבו ירקות ופירות בתוך מאכלים אחרים

אפשר לשלב ירקות בתוך המנה – לדוגמה, ירקות יכולים להיות בפשטידות, לביבות, מרק טחון, ברטבים או כל צורה שעולה על דעתכם, בה אין להם את הטעם המקורי שלהם והם לא נראים כירקות. מותר גם לשלב פירות וירקות במאכלים באופן שהם לא נראים כפירות וירקות ואין להם את הטעם הרגיל שלהם שאולי הילד/ה לא אוהב/ת.

תנו לילד את החופש לבחור

במהלך הקניות עודדו את הילד לבחור בעצמו את הירק או הפרי אותו תנסו לטעום בבית. זה יגדיל את הסיכוי שיטעם.

אל תשימו תוויות על הילד כלא אוכל פירות וירקות כי זאת עלולה להיות הצהרה שתגרום לילד להמשיך לא לגעת בהם גם אם יום אחד פתאום יתחשק לו… וזה קורה. טעמים משתנים…

חשוב לזכור:

  • לא מכריחים. מעודדים.
  • לילדים לוקח עשרים פעמים להיחשף למזון חדש. אל תתייאשו.
  • אין כמו דוגמה אישית: אכלו ירקות. בסופו של דבר הילדים יבואו בעקבותיכם.

הערה חשובה- חשוב לנסות לברר מה הסיבה שהילדה/ה לא אוכל/ת פירות וירקות. לפעמים קיימת בעיה אמיתית, פיזיולוגית או תחושתית שגורמת לילד/ה באמת להירתע או לעיתים ממש להיגעל ממזון מסוים . במקרה כזה על הטיפול להיות שונה לחלוטין.

רותי אבירי הנה  דיאטנית קלינית R.D., מתמחה בייעוץ להורים ומשפחות ומרצה בחברות וארגונים על הקשר בין תזונה בריאה במשפחה, איכות חיים ואיכות ארגונית.

הכנסו לדף הפייסבוק של רותי אבירי: רותי אבירי

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות