האם פירות יבשים בריאים או מזיקים לגופנו?

דיאטנית הבית שלנו, הדס רק-צימרמן, מסבירה על כל מה שרציתם לדעת על הצדדים הבריאים והצדדים הפחות-בריאים של פירות יבשים.

ט”ו בשבט בפתח, ואחד המנהגים בחג זה הוא כמובן אכילת פירות יבשים ואגוזים, שקשה מאוד לעמוד בפניהם… כולנו שמענו על יתרונותיהם הבריאותיים של הפירות היבשים, אך האם נכונה השמועה שיש בהם גם דברים מאוד לא בריאים?

מה ההבדל בין פרי יבש ופרי טרי?

למעשה, פרי יבש הוא פרי שעבר יבוש בצורה טבעית – מהשמש, או באמצעות מכונות כאלה ואחרות. בזמן הייבוש – המים שבפרי מתאדים, והפרי מצטמק עד כדי שביעית ממשקלו. בשל כך ריכוז תוכנו והסוכר שבו עולה: 100 גרם פרי יבש מכילים פי 5 סוכר לעומת 100 גרם של אותו הפרי בצורתו הרגילה, וכן גם ערכו הקלורי. בנוסף לחלק מן הפירות היבשים מוסיפים סוכר וזה אף מעלה יותר את כמות הסוכר בפרי.

אלו יתרונות בריאותיים יש בפירות יבשים?

תהליך הייבוש גורם לריכוז המינרלים שבפרי. פירות יבשים דלים מאד בנתרן ועשירים מאד באשלגן ובכך מסייעים במניעת יתר לחץ דם. הם גם עשירים בסיבים תזונתיים, המסייעים להקניית תחושת שובע ולמניעת מחלות שונות וחיוניים ליציאות סדירות.

לעומת זאת, ויטמינים לא נשמרים בתהליך הייבוש. ויטמין C נמצא בכמות יפה בפירות הטריים אך אובד כמעט לחלוטין בתהליך הייבוש ולא נמצא בפירות יבשים.

הפרי היבש הוא ה”מתוק הטבעי” – תחליף נהדר לעוגיה או שוקולד.

תהליך ייבוש בצורה מלאכותית

בעבר, תהליך ייבוש הפרי היה טבעי לחלוטין – הכוונה רק מהשמש, מה ששמר על ערכו התזונתי הגבוה. כיום, חלק מהייבוש נעשה בצורה מלאכותית, תוך הוספת גופרית דו-חמצנית כחומר משמר. תוסף זה עלול לעורר אסטמה אצל הרגישים לו. בנוסף לחלק מהפירות מוסיפים צבעי מאכל על מנת לתת להם צבע דומה לצבעם המקורי.
לדוגמה, משמש מיובש – אמור להיות בצבע חום (ניתן למצוא משמש מיובש אורגני ללא תוספות), אך אם קונים משמש מיובש כתום – סימן שהוסיפו לו צבע מאכל.

תוסף אחר שמוסיפים לפירות יבשים, כגון צימוקים, הוא חומר זיגוג, למשל E905 שהוא תוצר של תעשיית הנפט. צימוקים אמורים להיות כהים, לצמוקים הבהירים הוסיפי חומר הזגגה שגרם לצבעם הבהיר. תוסף זה נקשר לסרטן הקיבה.

אז איך אפשר להימנע ככל הניתן מאותם חומרים מזיקים שלעיתים מוסיפים לפירות היבשים, ועדיין ליהנות מטעמם? מומלץ לשטוף היטב את הפירות היבשים לפני האכילה. בנוסף, בקניית המוצר יש לקרוא בקפדנות את רשימת הרכיבים ולבדוק שלא הוסיפו חומרים משמרים, צבעי מאכל, גופרית, או סוכר.

אלו פירות מומלצים?

תמר יבש – עשיר במגנזיום, אשלגן וסידן. מסייע לפעילות תקינה של מערכת העיכול. 2 תמרים מהווים מנה מצויינת לאלו המתכננים פעילות גופנית מאומצת – כשעה לפני האימון.

משמש מיובש – לא הכתום אלא החום כהה. גם הוא עשיר באשלגן, בטא קרוטן, וברזל.

שזיף מיובש – לאלו הסובלים מעצירויות – שזיף מיובש מיועד עבורכם. השזיפים מסייעים נגד עצירות בזכות תכולה גבוהה של סורביטול (סוכר אלכוהולי בעל אפקט משלשל). בנוסף, הוא נמצא בין עשרת המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון.

לסיכום, שילוב של פירות יבשים בחיי היומיום מומלץ ביותר. הפירות עשירים במינרלים ובנוגדי חמצון ויכולים להוות תחליף בריא למתוק של היום. בשל תכולת הסוכר הגבוה שבהם, יש לצרוך אותם במתינות. הסתפקו ב- 2 תמרים ביום או 3-4 שזיפים, ולא לסיים את כל החבילה. כמובן עדיף לבחור את הפרי היבש הטבעי ללא תוספת של סוכר, גופרית או חומרי הזגגה, ולשטוף היטב לפני האכילה.

מומלץ לקרוא גם:

לחם פירות יבשים עם קמח שיפון – לחם דקור של מיקי שמו

עוגת פירות יבשים של אורן קנר

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות