מתי מגדירים מצב נפשי מסוים כהפרעה פסיכיאטרית?

האדם הוא ייצור מורכב. בני האדם הם פסיפס נפלא ומגוון של תכונות, רגשות והתנהגויות. ההגדרה של התנהגות כהתנהגות פתולוגית הינה מורכבת ולעיתים באמת מטושטשת.
ככלל – ניתן לראות את ההתנהגויות על פני רצף. כל עוד מדובר על התנהלות סתגלנית, תוך יכולת לביטוי עצמי, יצירת מערכות בינאישיות יציבות לאורך זמן ותחושת שליטה עצמית – הרי שניתן לראות את התנהגותו של האדם כתקינה.

מצב שבו האדם מתאפיין בחוסר יציבות רגשית, תעסוקתית, בינאישית, נוקשות המעמידה אותו בסכנה למשברים, קיום של פגיעה בבוחן המציאות וביקורת המציאות אז ניתן להגדיר את האדם כלוקה בהתנהגות פתולוגית.

הגדרות תלויות תרבות

כמובן שיש חשיבות לשיוך התרבותי. מה שנתפש בעיני האדם המערבי כמקובל וכתקין אינו בהכרח כך בתרבויות אחרות וכך גם להיפך. התנהלויות טקסיות דתיות מסוימות יכולות להיתפס כמוזרה בעיני אדם שאינו שייך לתרבות שכזו. מכאן שהגדרת פתולוגיה או תקינות היא תלויה גיאוגרפית ותרבותית.

חשוב לזכור כי הסיווג הפסיכיאטרי הוא מושא לביקורת תמידית ולעיתים מוצדקת. חייבים לאזן בין שמירה על ערכים מקובלים לבין זכות הבחירה של האדם להתנהל כפי רצונו, כמובן כל עוד הוא לא פוגע באחרים.
לדוגמה, הומוסקסואליות נתפסה כהפרעה נפשית והייתה אחת מההפרעות הפסיכיאטריות בספר הסיווג של ההפרעות הפסיכיאטריות האמריקאי. רק עם פרסום המהדורה הרביעית יצאה ההגדרה מהספר, והומוסקסואליות אינה נתפסת עוד כהפרעה פסיכיאטרית. למעשה, התפיסה היום של הומוסקסואליות כהפרעה, נתפסת כבורות והיעדר נאורות. כיום מדובר בהעדפה מינית לגיטימית על פני הרצף התקין של העדפה מינית. מכאן אנו רואים שההגדרות יכולות להשתנות ונתונות לביקורות ציבורית שיכולה להשפיע על תפיסת הנורמות.

ככלל אצבע ניתן לומר שכשהתנהגותו של אדם פוגעת בתפקודו ומעוררת אצלו (או אצל אחרים) סבל – הרי שמדובר במצב פתולוגי.

אל תחששו לפנות לעזרה

באם קיימת מצוקה, באם את או אתה חווים משברים חוזרים, קשיים להתמיד במקום עבודה, או קשיים בשמירה על קשרים לאורך זמן – גשו לייעוץ. הייעוץ הנפשי יכול להוות חלון הזדמנויות לשינוי. גם במצב של תחלואה נפשית ניתן למצוא פתרונות שיכולים לשנות את מהלך ההפרעה, לקצרה ולהוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים. לעיתים משבר נפשי הוא הזדמנות מצויינת לשינוי וליציאה לפרק חדש ורענן בחיינו.

עוד באותו נושא:

מחלה שכיחה אך ברת טיפול: אל תתנו לדיכאון להרוס לכם את החיים

אל תתביישי לבקש עזרה! אחת מתשע נשים סובלת מדיכאון אחרי לידה

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות