חוק חמש השניות: מבחן ההוכחה

האם חוק חמש השניות תקף? מחקר אמריקני בדק את האמת מאחורי החוק הפופולרי

חוק חמש השניות טוען שמזון שנפל על הרצפה נשאר ראוי למאכל כל עוד לא חלפו יותר מחמש שניות מרגע הנפילה. החוק מתבסס על ההנחה כי בזמן זה הוא לא יספיק לצבור עליו חיידקים או גורמי זיהום אחרים.

במחקר שנערך באמריקה והתפרסם בכתב העת המדעי aem נמצא שהעברת החיידקים למזון שנפל לרצפה נעשית כבר בשנייה הראשונה לנפילתו ומכאן, שהחוק הפופולרי נפל במבחן ההוכחה המחקרית.

לצורך המחקר, בדקו החוקרים ארבעה משטחים: נירוסטה, קרמיקה, עץ ושטיח וארבעה מזונות שונים: אבטיח, לחם, לחם וחמאה, וסוכריות גומי. המוצרים נשארו על המשטחים השונים למשך פרקי זמן שונים: פחות משניה, חמש שניות, חצי דקה וחמש דקות.

בניתוח של הממצאים, מצאו החוקרים כי העברת החיידקים מהמשטחים לאוכל מושפעת מלחות. לכן באופן לא מפתיע, אבטיח היה המזון המזוהם ביותר וסוכריות הגומי המזון הכי פחות מזוהם. עוד נמצא כי ככל שזמן המגע עם המשטח ארוך יותר יש יותר העברה חיידקית. כמו כן, דווקא באופן מפתיע, נמצא כי קצבי העברת החיידקים בשטיח נמוכים בהשוואה לאלו של אריחי הנירוסטה והקרמיקה. בעץ שיעור המעבר השתנה ממקרה למקרה.

החוקרים הראו שחוק חמש השניות הוא “אמיתי” במובן הזה שמגע ארוך יותר משפיע על כמות החיידקים. עם זאת, מרקם המזון והמשטח עליו הוא נופל משפיעים באותו מידה ואף יותר. בכל מקרה, הכלל של חמש שניות הוא חסר משמעות, שכן חיידקים יכולים לזהם את המזון באופן מיידי.

המאמר פורסם בגיליון ספטמבר 2016 של כתב העת Applied and Environmental Microbiology

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות