בדיקת רגישות למזונות כחלק מהאבחון התזונתי בתסמונת המעי הרגיש

עדי זוסמן, תזונאית קלינית ומנהלת מרכז "דרך הבטן" מסבירה על אבחון תזונתי מקיף בתסמונת אי סבילות למזון.

רפואה אינה מתמטיקה. לפעמים, יש הסכמות והקהילה הרפואית מתנהלת לפי פרדיגמה מסוימת. ולפעמים, הפרדיגמה משתנה וכל העולם הרפואי נרעש. עדי זוסמן, תזונאית קלינית, מאמנת בריאות והבעלים של “דרך הבטן” המרכז לבריאות מערכת העיכול, בחרה לדבר על נושא שהדעות לגביו סותרות – בדיקת רגישות למזונות עפ”י נוגדני IGG – כדי לשתף מנקודת המבט והניסיון הקליני המצטבר שלה.

מהי תופעת "אי סבילות למזון"?

אי-סבילות למזון, הינה תופעה נפוצה ושכיחותה המדווחת עד 20%- 25% מהאוכלוסייה. אנשים עם אי-סבילות למזונות מסוימים, עלולים לחוות סימפטומים מגוונים, החל מבעיות עיכול, כגון שלשול, עצירות, הרגשת נפיחות וכו’ ועד למיגרנות ונדודי שינה. הסימפטומים לעיתים מציקים, ומכיוון שלא קל, בשיטות כמו דיאטות אלימינציה קלאסיות, לשייך אותם ולהבין את מקורם, פשוט “חיים איתם”, או, כפי שקורה לעיתים קרובות, הטיפול מתרכז בסימפטום הפיזי במקום בגורם לו.
אי סבילות למזון אינה אלרגיה!
למרות שאינה מסכנת חיים, כמו אלרגיה למזון, אין לזלזל בהשפעה המשמעותית שיכולה להיות לתופעת האי-סבילות למזון על חיי היום יום. אנשים רבים עם אי-סבילות למזון חווים יותר מסימפטום אחד, והסימפטומים לעיתים קרובות עמומים והקשר שלהם לאי-סבילות למזון לא תמיד מאובחן נכון.

מה התסמינים של הסובלים מ"אי סבילות למזון"?

אי-סבילות למזון יכולה להתבטא במספר תופעות גופניות.
נהוג לשייך את התופעות הבאות כקשורות לאי סבילות למזון: אסטמה, דיכאון, היפראקטיביות, הפרעות בשינה, הפרעת קשב (ADD), הרטבת לילה, חרדה, כאבי ראש, מחלות מעי דלקתיות, מיגרנות, נדודי שינה, נפיחות, גרד, עצירות, פיברומיאלגיה, שלשול, תסמונת המעי הרגיז, תסמונת העייפות הכרונית ותת-ספיגה.

מתי מופיעים התסמינים?

ההבנה שהמזון שאנו אוכלים מהווה זרז לסימפטומים מסוימים היא לא קלה; בניגוד תגובות אלרגיות המופיעות מיד, הסימפטומים לאי-סבילות למזון מופיעים שעות ואף ימים לאחר האכילה.

שינוי תזונתי יכול להביא לשיפור משמעותי

לאחר ביצוע בדיקה ובעקבותיה הוצאת מזונות בעייתיים מהתפריט, מתברר לאנשים רבים כי הסימפטומים אותם חוו במשך שנים רבות נבעו כתוצאה מאי-סבילות למזון. במקרים מסוימים, התוצאה היא שיפור ניכר ומשמעותי באיכות החיים.

בדיקת רגישות למזונות כחלק מהאבחון התזונתי בתסמונת המעי הרגיש
צילום: shutterstock

יש מחקרים?

מחקר שבדק את ההשפעה של שינוי תזונתי בעקבות אבחון שכלל בדיקת רגישות למזונות על תופעות של תסמונת המעי הרגיש הדגים שיפור בתופעות של גזים, אי נוחות ואי סדירות ביציאות (1). המדגם כלל 150 נבדקים, נשים וגברים. המעקב נמשך 3 חודשים. השיפור בתסמינים התבטא בהורדה של 10% מחומרת התופעות, ובקרב אלה שהצליחו להקפיד על ההמלצות במלואן- בשיפור של 26%! מעניין לציין שלאחר שהנבדקים הפסיקו לאכול לפי ההמלצות, התסמינים החלו לחזור.


איך בדיקת רגישות למזונות מתבצעת?

זוהי בדיקת דם, אשר עושה שימוש בטכנולוגיה המזהה סוגי מזון הגורמים לייצור עודף נוגדני IgG העשויים להיות מעורבים במגוון מצבים כגון אי סבילות למזון, תסמונת המעי הרגיז, תופעות של רפלוקס, צרבות וכד’.
חשוב להדגיש, שהבדיקה מזהה אי-סבילות למרכיבי מזון שונים אליהם הגוף נחשף בשלושת החודשים האחרונים. כלומר, אם הורדת מזון כלשהו מהתפריט שלך בחודשים האחרונים, יש לקחת בחשבון שהתוצאה לא תהיה מדוייקת לגביו (לרוב זה נותן ממצא של רגישות קלה / בינונית או ללא רגישות כלל).

יש הרבה בדיקות בשוק לרגישות למזונות. איזו לבחור?

אכן יש היצע רחב וזה יכול לבלבל. יש בדיקות שבודקות רגישות ל- 200 ויותר מזונות, יש בדיקות שנשלחות למעבדות בחו”ל, ויש שמבוצעות בארץ. חשוב להבין, שבדיקה בודדת לא תפטור כשלעצמה את הבעיה ממנה אתם סובלים. במיוחד במקרים של תסמונת המעי הרגיש, כאשר רב הנסתר על הגלוי, חשוב לשלב את הבדיקה עם אבחון תזונתי מקצועי ע”י איש מקצוע המתמחה בתחום, כדי לקבל מפה מדויקת והנחיות המתאימות לך באופן אישי.

מדוע חשוב להיוועץ באיש מקצוע?

יש גורמים המשפיעים על בריאותך שרק איש מקצוע מנוסה יכול לזהות. לדוגמא, מקרה של מ’, אשר הגיעה לאבחון תזונתי כולל בדיקת רגישות, עם תלונות של גזים, אי נוחות, כאבי בטן הנמשכים מספר שנים. מ’ עברה את כל הבדיקות האפשריות שרופא הגסטרו הפנה אותה, ניסתה להוציא גלוטן ולקטוז מתפריטה, ועדיין המשיכה לסבול. בפגישת האבחון התזונתי, בנוסף לרגישויות למזונות שונים שהתבררו, גילינו תופעה נוספת, שלא הייתה מתבררת באף בדיקה: מ’, שכל ארוחה עבורה מסתיימת בכאבים, נמנעת מארוחות במשך הרבה שעות. היא הונחתה לאכול ארוחות מסודרות יותר, במקביל לשינוי התזונתי שהומלץ עליו בהמשך לבדיקת הרגשיות, והחלה להרגיש הרבה יותר טוב תוך מספר שבועות בודדים.

ניתן לקרוא עוד על האבחון התזונתי בכתובת האתר: https://www.belly-way.co.il

מומלץ לקרוא גם:

לא לשמור בבטן: מה עושים כשיש בעיות במערכת העיכול?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות