חיסון נגד פפילומה למניעת סרטן צוואר הרחם – האם כדאי להתחסן?

רופאת הנשים ד"ר אסנת וולפיש עונה על שאלות בנוגע לחיסון נגד וירוס הפפילומה.

מהו וירוס הפפילומה? 

וירוס הפפילומה הוא וירוס המועבר ביחסי מין ויכול לגרום, בין השאר, לסרטן צוואר הרחם. הוא גם גורם ליבלות באיבר המין ובאזורים נוספים.
ישנם תתי-זנים מסויימים של הוירוס שהם מסוכנים יותר מבחינת הסיכון לסרטן צוואר הרחם. כנגד אותם זנים מכוון החיסון. יש כמה סוגים של חיסונים, לפי מספר תתי הזנים שהם מחסנים כנגדם, אך כל סוגי החיסונים מגנים מפני תתי-הסוגים המסוכנים של הוירוס.

מתן החיסון, כמו כל חיסון, גורם להיווצרות נוגדנים. הם למעשה מגנים על הנערה המחוסנת מפני הדבקה בוירוס. בכך בעצם מגנים עליה ממחלות שונות שלהם גורם הוירוס, וביניהן גם סרטן צוואר הרחם.
עולם הרפואה מקווה לפתח חיסונים נוספים כנגד סרטנים אחרים, אך נכון להיום, הקשר בין סרטן לוירוס הוכח רק במקרים בודדים כמו במקרה וירוס הפפילומה.

חיסון נגד פפילומה למניעת סרטן צוואר הרחם – האם כדאי להתחסן?
תמונה: shutterstock

מהי רמת היעילות של החיסון?

החיסון נגד נגיף הפפילומה יעיל ביותר אם ניתן סביב גיל שתיים עשרה ולפני התחלת קיום יחסי מין. כך, אם תהיה חשיפה לוירוס בעת קיום יחסי מין – הנערה תהיה כבר מחוסנת ולא תידבק.
החיסון מקובל בהרבה מדינות בעולם, כולל, כמובן, ארצות הברית, אירופה ואוסטרליה. יש מדינות בהן מחסנים אפילו את הבנים, כדי שלא ידביקו את הבנות.
החיסון ניתן בדרך כלל בשלוש מנות מרוחקות זו מזו במספר שבועות.

האם החיסון בטוח?

החיסון נחשב לבטוח ביותר וגורם, לרוב, רק לתופעות לוואי מקומיות קלות באזור ההזרקה, כמו כאב מקומי אודם וחום מקומי.

נכון שהיו חששות לאורך השנים האחרונות, מתופעות לוואי קשות יותר לחיסון, אך החששות הללו נתבדו על ידי מחקרים, שנעשו על מאות אלפי נשים צעירות שחוסנו. החיסון נחשב לבטוח ביותר ואין לו תופעות לוואי מסוכנות. מיליוני נשים ונערות ברחבי העולם כבר קיבלו אותו עם תוצאות מצויינות. בארץ החיסון ניתן בחינם במסגרת שגרתית בבית הספר.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות