הנחיות משרד הבריאות: מה עושים במקרה של גל חום?

הנחיות בטיחות חשובות כדי להימנע ולהישמר ממכת חום בימים החמים של הקיץ.


לעומס החום הכבד עלולות להיות השפעות שליליות על גופנו, החל בהשפעות קלות, כמו כאבי ראש ועייפות, ועד לפגיעה החמורה ביותר: מכת חום (היפרתרמיה). הנה הנחיות משרד הבריאות איך להיזהר להישמר בזמן של גל חום כבד.

מה נגרמת מכת חום?

במצב הרגיל, כשטמפרטורת הסביבה עולה, הגוף מקרר את עצמו באמצעות הזעה, ומונע את עליית חום הגוף. אולם, במזג אויר חם וכשהלחות גבוהה, הזיעה אינה מתאדה במהירות, והגוף לא יכול להתקרר. במצב זה עלולה להתפתח “מכת חום” – זו הפגיעה הבריאותית החמורה ביותר מחום. היא מתרחשת כשהגוף לא מסוגל לקרר את עצמו בסביבה החמה: מנגנון ההזעה אינו יעיל, וטמפרטורת הגוף עולה במהירות, לעתים מעל 41 מעלות צלזיוס תוך רבע שעה.
במצב זה, עלולה להיות פגיעה במערכת העצבים, המתבטאת בערפול הכרה, בלבול או התכווצויות, וכן פגיעה במערכות חיוניות אחרות בגוף.

חשוב לדעת – ללא טיפול מיידי, מכת חום עלולה לגרום למוות או נכות תמידית!

מי נמצא בסיכון למכת חום וכיצד נזהה אותה?

כל אדם עלול לפתח מכת חום, אך הסיכון גבוה יותר באוכלוסיות הללו: קשישים, פעוטות (גילאי 0-4 שנים), חולים במחלות לב וכלי דם, אנשים הסובלים מהשמנת יתר, חולים במחלות כרוניות, מטופלים בתרופות מסוימות, וגם בעת מחלה חריפה או התייבשות.
סימנים המבשרים מכת חום כוללים: טמפרטורת גוף גבוהה מ- 39.5 מעלות צלזיוס, עור אדום, חם ויבש (ללא הזעה), דופק מהיר, כאב ראש חזק (כולל הרגשה של דופק בראש), סחרחורת, בחילה, בלבול, ירידה בהכרה.

כיצד ניתן להימנע ממכת חום?

בשנים האחרונות, היינו עדים למספר מקרים של התפתחות מכת חום בקרב בוגרים בריאים, שהסתיימה במוות, עקב ביצוע מאמץ אירובי (כמו ריצה ורכיבה על אופניים).כדי להימנע מהתפתחות מכת חום ממאמץ, הקפידו בעת ביצוע מאמץ אירובי, על שתייה נכונה בהתאם לפעילות. הימנעו ככל האפשר מפעילות גופנית בזמן החום הכבד.
בנוסף, משרד הבריאות קורא לציבור הרחב, ובעיקר לקבוצות הסיכון, להקפיד על הנהלים הבאים:
1. הימנעו ככל האפשר מחשיפה לחום ולשמש.
2. הימנעו מפעילות גופנית, טיולים רגליים ומאמץ גופני שאינו הכרחי.
3. הקפידו לשתות 8-10 כוסות מים ביום, גם אם לא מרגישים צמא. הימנעו מצריכת משקאות ממותקים, מוגזים, וכאלה שמכילים קפאין או אלכוהוליים.
4. הישארו ככל האפשר במקומות ממוזגים וקרירים (הטמפרטורה הסביבתית המיטבית הינה בסביבות 24 מעלות). אם אין בבית מיזוג – רצוי לעבור לסביבה ממוזגת למשך שעתיים ביום לפחות (כגון באזורים ציבוריים ממוזגים).
5. לא להשאיר ילדים ובעלי חיים במכונית סגורה אפילו לא לרגע. הטמפרטורה במכונית סגורה יכולה להגיע לערכים קיצוניים תוך דקות ולגרום למוות.
6. להקשיב ולעקוב אחר תחזית מזג האוויר המפורסמת באמצעי התקשורת, ולפעול בהתאם.

הטיפול בחשד למכת חום

דאגו לפנות את הנפגע מיידית לטיפול בבית החולים, בכל מקרה שבו יש חשש להתייבשות או מכת חום או בכל מצב בו הבחנתם בשינוי במצב הערנות, בלבול או ירידה בתפקוד (שלא היו קודם לכן), או סימנים נוספים כגון חולשה קשה, סחרחורת, בחילות, חום .
עד להגעת העזרה, יש למקם את הנפגע באזור קריר/מוצל ולקרר אותו (כגון במגבות רטובות). אזהרה: במכת חום – אסור לתת לנפגע לשתות! הטיפול בנוזלים יעשה דרך הווריד בלבד, על ידי הצוות הרפואי.

למידע נוסף באתר משרד הבריאות

מומלץ לקרוא גם: המלצות רופאת ילדים לקראת עונת הקיץ

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות