עודף אשלגן בגוף – הגורמים, ההשלכות והטיפול

למה אשלגן כל כך חשוב לגוף שלנו ומדוע עודף עלול להעמיד אותנו במצב מסכן חיים.

תפקידו של האשלגן בגוף

אשלגן הוא מינרל חיוני לתפקוד תקין של גופנו ונקרא גם פוטסיום וקליום. הוא נמצא בריכוז גבוה בתאים ובריכוז נמוך בדם. תפקידו לעזור בתהליך ההתכווצות וההרפיה של השרירים, הוא חיוני לתפקודי הלב ולמערכת העיכול. בנוסף, אשלגן נקשר עם סידן ומונע את בריחתו מהגוף.
כמות האשלגן (ומלחים אחרים) בדם נמדדת על ידי בדיקת דם פשוטה הנקראת “בדיקת כימיה בדם”. ערכים תקינים נעים בין 3.5 – 5.1 – ערכים גבוהים מכך מצביעים על אשלגן גבוה בדם (לא בתאים). כשהתוצאות מראות על חריגה משמעותית, מדובר במצב מסוכן. מצב זה נקרא גם היפרקלמיה.

הסכנות והתסמינים של עודף אשלגן בגוף

עודף אשלגן בדם יכול לגרום לפגיעה בפעילות החשמלית של הלב, המתבטאת בהפרעת קצב עד כדי פרפור חדרים והפסקת פעילות הלב. התסמינים של עודף אשלגן כוללים: הפרעות בקצב הלב, נימול, כאבי בטן, לחץ דם נמוך וחולשה בשרירים.

הטיפול בעודף אשלגן

הסיבות השכיחות להיפרקלמיה יכולות להיות: תוצאה מפגיעה כלייתית, תזונה (אשלגן גבוה בתזונה), או עקב שימוש בתרופות מסוימות שחלק מתופעות הלוואי שלהן הן העלאת האשלגן. הטיפול הוא בהתאם לסיבה: או בהנחיות תזונאיות – אימוץ תזונה שהיא דלה באשלגן (צמצום דגנים מלאים ומוצרי חלב) או תרופות שקושרות את האשלגן ועוזרות לפנות אותו מן הגוף.

מחסור באשלגן

חשוב לציין שקיים גם סיכון במצב ההפוך להיפרקלמיה, היפוקלמיה, בו מחסור חמור באשלגן עשוי לגרום לבעיות שונות: החל מבריחת סידן ודלדול העצם וכלה בהפרעות קצב. התסמינים כוללים: חולשה, כאבי שרירים וחולשת שרירים. מאוחר יותר גם הפרעות בקצב הלב. הסיבות השכיחות להיפוקלמיה יכולות להיות: בעיה בכליות, בעיה במערכת העיכול, אנורקסיה או תרופות. במצב כזה מומלץ לדבוק בתזונה עשירה באשלגן (פירות, ירקות ובשרים). במקרים בהם מדובר בהיפוקלמיה חריפה, ניתן אשלגן דרך הוריד.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    1 תגובות

    • 1

      אשלגן

       

       
      מירי says: