מושלם לקיץ, ובכלל: 24 שעות של כיף בקיבוץ אורטל

חי טל, יקב ונוף מהיפים שיש: הכירו את הקיבוץ הקטן שיש בו כל כך הרבה מה לעשות

תחשבו על קיבוץ קטן ומתוק, עם פשטות מקומית וחן אותנטי, כזה שטובל בצמחייה מטופחת ופורח כאילו האביב בו נצחי. כזה הוא האירוח הקיבוצי באורטל, ששבה את לבי וסביר להניח שאחרי שתבקרו בו, הוא יעשה לכם בדיוק את אותו דבר.

קיבוץ אורטל שבמרומי הגולן, הוא נקודת תיירות מלאת קסם. זה קיבוץ כמו פעם, שיתופי ומתחדש עם חדר אוכל משותף, ענפי חקלאות ותיירות שטובלים בנופי הגולן ובטבע פראי. יש בו כמה אטרקציות לנופש צפוני, זוגי או משפחתי, כל ימות השנה, והמון מסלולי טיולים בסביבה. בואו נתחיל.

12:30 – חי טל

כשסיפרו לי על פינת החי בקיבוץ, אני מודה שהייתי סקפטית, אבל מרגע שנכנסתי למקום, הבנתי את גודל הטעות. החי טל הוא לא גן חיות וגם לא פינת חי, אלא משהו נהדר שנמצא אי שם באמצע. המקום הפתיע בגודלו, לא קטן כפי שדמיינתי ולא גדול כזה שהולכים בו לאיבוד, אלא כזה שנעים לשוטט בו ולהספיק לראות הכל. יש בחי טל מבחר בעלי חיים שקשורים למשק האדם כמו כבשים, גמל, תרנגולות וברווזים, אבל גם כמה מיוחדים כמו החוטמנים, האלפקה, הנחש והאייל הנקוד. המבנה שלו מעוגל. בהיקף נמצאים בעלי החיים מאחורי גדרות נמוכות בלבד ובמרכז נמצאים כלובי החיות היותר מורכבות (חטמנים, ארנבות וכו’) כאשר בתווך יש גם כמה בעלי חיים שמשוטטים להם בחופשיות, רובם ידידותיים ואפשר, בהסכמת שני הצדדים, גם ללטף. מדי יום בשעה הזו, יש האכלה, וזה הזמן הכי מרגש ומשעשע כי יש תכונה גדולה בקרב החיות שמחכות כבר לרגע הזה ביום, מתרוצצות בהתרגשות ומבטאות זאת גם באמצעות קולות מכל הסוגים. קחו לכם את הזמן לחלוף בין הכלובים וליהנות מההיצע, ואחרי ההאכלה יוכלו הילדים בחבורה להיכנס לכלובי הליטוף וליהנות מחוויה בלתי אמצעית.

לאורחי תיירות ‘הנוף הצפוני’ בקיבוץ, הכניסה ללא תשלום. אל תפספסו!

חי טל. צילום: אורלי גנוסר
חי טל. צילומים: אורלי גנוסר

13:30 יקב אורטל

מזה שנים שאחד מענפי הקיבוץ הוא כרמי ענבים ליין, אך מרבית התוצרת נמכרת ליקבי רמת הגולן. מתוך השטח הנרחב, 40 דונם מספקים את הענבים ליקב אורטל שמנצחת עליו בשנים האחרונות הייננית נעמה סורקין. מרכז המבקרים של היקב, שסמוך לחי טל, שוכן ממש בלב הכרמים וזו תפאורה יפהפייה לקבלת פנים לאורחים. בקצה כל שורה פורח שיח ורדים ססגוני, בקדמת היקב יש רחבת דשא גדולה שבה מתקיימים אירועים והכי חשוב שבתקופת הבציר (הידני אגב) הכל במרחק נגיעה. היקב מייצר כ-25,000 בקבוקים בשנה, ונעמה שהיא גם כורמת, אחראית למעשה על כל התהליך החל מהגידול, דרך הבציר ועד להכנת היין.

את מרכז המבקרים מנהלת נעמה אחרת –  נעמה הירש שעורכת לאורחים סיור והיכרות וכמובן טעימות יין. טעמנו שלושה יינות, לבן ושני אדומים והרגשנו שיש בהם נוכחות ארומטית מיוחדת. את היין ליווינו במגש גבינות שניתן להזמין במקום. מי שחפץ אפשר בתיאום מראש להזמין בראנץ’ ואפילו ארוחת שף – שירות לא זול, אך בהחלט מתאים לאירוע מיוחד. בסופי שבוע יוצא סיור מדי שעה עגולה וכיף לשבת בחצר אל מול הנוף ולהתענג על המראות.

יקב אורטל
יקב אורטל

14:30 הנוף הצפוני

מתחם האירוח של הקיבוץ הוא די וותיק וכולל  42 חדרים ועשר בקתות עץ. המתחם מטופח ופורח ולמרות שהמבנים ישנים, אל תסתכלו על הקנקן. חלק מהחדרים שופצו בצורה יסודית ועוצבו מחדש, ואנחנו קיבלנו אחד מהם והתאהבנו. הגוון המוביל היה ירוק תפוח נעים לעין שהשתלב בטפט העדין שעל הקיר, בארונות המטבחון, בווילונות ובפריטים נוספים. החדר היה בגודל טוב וכלל כאמור מטבחון מצויד באופן בסיסי ופינת ישיבה קטנה. בחוץ יש מדשאות, שולחנות עם ספסלים ואפילו מתקני גריל מובנים. היתרון של המקום – האורחים מקבלים כרטיסי כניסה לאטרקציה כלשהי. החיסרון: פינוי מוקדם של החדרים, 10:30 באמצע השבוע, 12:00 בשבת.

מדשאות, שולחנות עם ספסלים ואפילו מתקני גריל מובנים. מתחם האירוח של הקיבוץ
מדשאות, שולחנות עם ספסלים ואפילו מתקני גריל מובנים. מתחם האירוח של הקיבוץ

15:00 טיול לפני שקיעה

בחורף כשהשקיעות מוקדמות, כדאי למהר אל הר שיפון, תל געשי שהכניסה אליו ממוקמת כמה מאות מטרים דרומית לקיבוץ. ככל שעולים מתרחב הנוף ומראש התל יש תצפית מרהיבה של 360 מעלות. בנקודה הזו נותרו שרידי מוצב עם תעלות ובונקרים שהוזנחו עם השנים, מקום שילהיב ילדים אבל גם מבוגרים. למרגלותיו ישנו אמפי הפונה דרומה ומשמש לטקסים.

בקיץ אפשר לדחות את טיול השקיעה ולנצל את הזמן לאחת משתי אפשרויות. האורחים מקבלים כרטיס כניסה לבריכה של עין זיוון וכרטיסים מוזלים לקטיף דובדבנים בעין זיוון. לשיקולכם.

20:00 ארוחת ערב

חוות הג’ילבון היא מסעדת בשרים וותיקה שמרוחקת כעשר דקות נסיעה מהקיבוץ. בסוף 2018 עשתה שינוי קונספטואלי כשהחליטה לפתוח שעריה גם בסופי שבוע, אך התפריט לא השתנה. המסעדה שומרת עדיין על כשרות המזון, ועבור מטיילים מדובר בתוספת משמעותית להיצע של סוף השבוע. התפריט מגוון ומתאים לכולם, כולל צמחונים.

מנת הדגל של המקום היא ארוחת החוואים הזוגית, ארוחה משובחת, טעימה ומשביעה. זה מתחיל במגש ממרחים ומטבלים צבעוניים לצד לחם פרנה חם, ממשיך בשתי תוספות של סלט והום פרייז ומסתיים במגש צלייה חם שמוגש עם 900 גרם של מיני בשרים ובהם סטייק אנטריקוט, קבב, פרגיות, שיפוד מולארד ונתח קצבים. תענוג! האוכל היה מצוין, השירות נעים ויעיל, האווירה כפרית והחוויה נהדרת. קינחנו בפאי פקאן מלווה בגלידת וניל שהיה גראנד פינאלה לארוחה מפנקת. תבואו!

103

08:00 ארוחת בוקר

חדר האוכל של הקיבוץ עדיין חי ובועט, ומדי בוקר מתקבצים בו החברים ופותחים את היום. הארוחה מוגשת רק עד 9:30 והיא ארוחה קיבוצית כהלכתה. מזנון אחד משמש למנות חמות, באחר היו ירקות, מיני סלטים וגבינות, בשלישי שתייה חמה ובאחרון מיני מתיקה, יוגורט, גרנולה ועוד. האווירה הקיבוצית היא חלק בלתי נפרד מהחוויה, קולות הדיבורים ומצהלות הילדים באוויר, וזה כל היופי.

10:00 לטיול יצאנו

אחד המסלולים הקרובים ביותר לאורטל ומהיפים בגולן, הוא נחל ג’ילבון שקשור לקיבוץ גיאוגרפית שכן הוא ‘נולד’ בסביבתו וזורם לכיוון דרום מערב. זהו מסלול יפהפה שופע מים וצמחייה, מפלים ונופים שמתנקז אל שולי עמק החולה. הכניסה הראשית למסלול היא כקילומטר מצפון לצומת נשוט בשביל אדום מערבה, ויש לאורכו כמה אפשרויות טיול.

  1. הקצרצרה: למפל דבורה וחזרה – מסלול קווי הלוך ושוב – פחות מקילומטר, כחצי שעה הליכה.

איך מגיעים? נוסעים בשביל האדום עד לחניון. ממשיכים עם השביל האדום ברגל עד למפל דבורה וחוזרים.

  1. הקצרה: למפל הג’ילבון וחזרה – מסלול קוי, הלוך ושוב – כ-1.2 ק”מ, כ-45 דקות הליכה.

איך מגיעים? נוסעים בשביל האדום וממשיכים על הכחול עד החניון. ממשיכים ברגל על השביל הכחול שפוגש אדום שפוגש שביל שקוף עד המפל וחוזרים.

  1. הבינונית: ממפל דבורה למפל הג’ילבון וחזרה – מסלול מעגלי (ניתן לקצר לקווי בהקפצה קצרצרה). כ-3.5 קילומטרים (בקווי כשני קילומטרים) פחות משעתיים הליכה.

איך מגיעים? כמו בדרך הקצרצרה (1) אך ממפל דבורה ממשיכים עם השביל האדום והשקוף עד למפל הג’ילבון, וחוזרים כמו בדרך הקצרה (2).

  1. בינונית פלוס: ממפל הג’ילבון לעמק החולה – מסלול קווי, כארבעה קילומטרים ורבע, וכשלוש שעות הליכה.

איך מגיעים? כמו בדרך הקצרה (2) וממפל הג’ילבון ממשיכים בשביל האדום הגולש לעמק החולה.

  1. הארוכה: ממפל דבורה לעמק החולה – מסלול קווי, כ-5 קילומטרים וכארבע שעות הליכה.

איך מגיעים? כמו בדרך הבינונית (3) וממפל הג’ילבון ממשיכים בשביל האדום לעמק החולה.

שימו לב – משך הטיול הסופי תלוי בהפסקות בדרך – ובקיץ כדאי לעצור יותר מפעם אחת בבריכות במפל או במעיין.

20190517_111138

אנחנו בחרנו באופציה הבינונית (3) שמתאימה למשפחות וגם לטיול בקיץ שכן הוא שופע במים. זהו מסלול קל יפה וכיפי להפליא. שביל ההליכה האדום שיוצא מהחניון, חולף בין שרידי מבנים סורים נטושים ואחר כך גולש במדרגות אל הואדי וממשיך לאורכו. השביל חוצה את הנחל כמה פעמים, אז מומלץ לבוא בסנדלי מים. התחנה הראשונה היא מפל דבורה אליו מגיעים בתוך דקות ספורות ויש אליו תצפית מהמסלול. מהנקודה הזו עולה ימינה שביל כחול נוסף שמוביל לחורבת דבורה ואפשר לטפס אליה (פחות מקילומטר הלוך ושוב), פחות מומלץ כשחם.  בסלעים שבדרך יש מדרגות ויתדות ברזל למניעת החלקה בחורף. מפל דבורה אינו גבוה, יש למרגלותיו בריכה עגולה ויפה – הזדמנות לטבילה.

20190517_104840

המסלול מגוון ויש חלקים מאתגרים, מקומות שצריך לטפס ולגלוש, אבל הוא קסום ויפה עם צמחייה שופעת ונוף שנגלה פה ושם כשיוצאים לרגע מהוואדי. יש המון נקודות חן שאפשר לעצור בהן וליהנות מהשקט ומהטבע.

כעבור כשעה הליכה הגענו לפיצול עם השביל הכחול המוביל לחניון הדרומי (2) והמשכנו באדום. מכאן הדרך למפל ג’ילבון קצרה, לא לפני שתעמדו מולו כדי להתפעל מגובהו ויופיו. השביל גולש אל הואדי ובנקודה מסוימת יש פיצול לשביל שקוף שמשמעותו אטרקציה. לכו אתו ותגיעו לברכה שלמרגלות המפל. זה המקום האולטימטיבי לקפה וכמובן שחייה, זהירות המים קרים!

אחרי טבילה הגונה ומנוחה, חזרנו לנקודת הפיצול עם השביל הכחול וטיפסנו אתו לחניון. אם אינכם לבד, אפשר לעשות הקפצה קצרצרה בין החניון האדום לכחול, אחרת פשוט צועדים חזרה בשביל הכחול ופונים שמאלה לאדום – כקילומטר וחצי, ובהליכה מהירה כרבע שעה. אם יש ילדים, שלחו נהג והמתינו מתחת לעץ הגדול שבחניון שמשמש כסככה לקיץ אבל גם לחורף. ואל תשכחו, דאגו מראש למספיק מים לכל צועד, בקיץ כובע וקרם הגנה, בחורף נעלי הליכה עמידות למים.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות