מאניה דיפרסיה: שני קטבים באדם אחד

הפסיכיאטר ערד קודש מסביר את כל מה שחשוב לדעת על מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית).

מהי מאניה דפרסיה?

מניה דפרסיה, או בשמה המקצועי הפרעה דו-קוטבית, היא מחלה המתאפיינת במצבי רוח קיצוניים, כלומר מצבים דיכאוניים, המתחלפים במצבים מאניים. המחלה מופיעה בשכיחות דומה בין נשים וגברים.

הדיכאון של האדם הסובל ממאניה דפרסיה מאופיין במצב רוח ירוד, הפרעות שינה, שינויים בתיאבון, האטת חשיבה, חוסר יכולת לחוות הנאה ומחשבות ייאוש. תקופה כזו נמשכת לפחות שבועיים.

מצב מאני מאופיין בפעילות מרובה, צמצום שעות שינה, תחושת אנרגטית במיוחד שיכולה להגיע גם לתחושה של אי שקט קיצוני, התנהגות חסרת שיפוט, המתבטאת בבזבוז כספים לא מבוקר ולעיתים התנהגות מינית מוגברת. תקופה כזו נמשכת לפחות שבוע.

המצב המאני, כמו גם המצב הדיכאוני, יכולים להגיע לעוצמה שבהם מתפתחות מחשבות שווא, לדוגמא בדיכאון יכולות להופיע מחשבות שמערכות גופניות לא מתפקדות, או מחשבות שווא של עוני, בניגוד גמור למצבו של האדם בפועל. במצב המאני יכולות להופיע מחשבות גדלות, מחשבות על כוחות על. כמובן שמצב שכזה מגדיר את חומרת המחלה.

איך מטפלים במאניה דפרסיה?

כמו תמיד יש חשיבות בזיהוי מוקדם והתחלת טיפול ללא דיחוי. במצבי קיצון הטיפול יצטרך להיעשות במסגרת אשפוז, אולם במצבים שאינם מחייבים השגחה מתמדת או שאינם מהווים סכנה לחולה עצמו, ניתן לטפל בקהילה.

התרופות בהם משתמשים במחלה הדו-קוטבית נקראות תרופות מייצבות מצב רוח. יש צורך לתת מענה לשני הקטבים. התרופות המקובלות הם תכשירים כמו ליתיום, חומצה ולפרואית (דפלפט) או קרבמזבין, טגרטול. שני התכשירים הם למעשה תרופות הניתנות לחולי אפילפסיה, אך נמצאו כיעילות גם בהפרעה דו קוטבית. כיום משתמשים גם בתרופות נוגדות פסיכוזה מהדור החדש, שיעילותם גבוהה בהפרעה זו.

מעבר לתרופות חשוב ללוות את החולה גם בהדרכה על שמירת אורח חיים קפדני, שמירה על אורך שעות שינה, תזונה נכונה ופעילות גופנית מבוקרת. אחד הדברים החשובים במניעת מצבים מאניים הוא שמירה על מה שקרוי "היגיינת שינה", כלומר שמירה על שעות שינה קבועות ומלאות.

הקפדה על סגנון חיים מסודר ושינה מסודרת הוא אמצעי חשוב בטיפול ובמניעה.

הטיפול בהפרעה הוא חשוב

אם כך, מניה דיפרסיה היא הפרעה מורכבת אך ניתנת לטיפול יעיל. חשוב להפנים את העובדה כי הפסקת טיפול קרוב לודאי תוביל שוב להופעת תסמינים דיכאוניים או מאניים. יש צורך במעקב מסודר וגיוס גורם תמיכה או מקרב בני המשפחה או מחוג החברים, על מנת שיעזור בזיהוי סימנים מוקדמים. התערבות מוקדמת יכולה למנוע סערה גדולה.

מומלץ לקרוא גם: אל תתביישי לבקש עזרה! אחת מתשע נשים סובלת מדיכאון אחרי לידה

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות