שאלי את הרופאה: כל מה שרצית לדעת על רעלת הריון

איך מאבחנים רעלת הריון, מהם גורמי הסיכון וכיצד מטפלים? ד"ר אסנת וולפיש עונה.

מהם הגורמים לרעלת הריון?

רעלת הריון היא מחלה שמופיעה במחצית השניה של ההריון ולרוב לקראת סופו.
גורמי הסיכון למחלה הם: הריון ראשון, גיל אם מבוגר, לחץ דם גבוה באופן כרוני ועוד. המחלה מתבטאת בעליית לחץ דם והופעת חלבון בשתן. הגורם למחלה לא לחלוטין ברור. כנראה שהוא קשור בהתפתחות לא תקינה של כלי הדם הרחמיים סביב השליה, שגורמים לשליה להיות יחסית עניה בחמצן, שליה “חלשה”.

כיצד מטפלים ברעלת הריון?

השכיחות של המחלה היא בערך 7% מההריונות ולרוב מדובר במחלה קלה וחולפת. אגב, ברגע שהשליה יוצאת מהגוף, כלומר בלידה, המחלה מתחילה לחלוף לאט לאט וזה למעשה הטיפול העיקרי – יילוד.
במקרים נדירים מופיעים סימנים חמורים של המחלה. אלו כוללים פגיעה במוח, בכליות, ובכבד של האם ההרה, וכן יכולה להתלוות לכך פגיעה בעובר, בגלל השליה החולה.

הדרך היחידה להבריא מרעלת הריון היא ללדת. ברגע שהשליה יוצאת מהגוף – המחלה חולפת לאט לאט. לכן, אם המחלה מופיעה בסוף ההריון, כלומר משבוע 37 ומעלה, פשוט מיילדים ובכך פותרים את הבעיה.
אם לעומת זאת המחלה מופיעה קודם לכן, עוקבים בתשומת לב (בדרך כלל באשפוז) אחר סימני הדרדרות ומתזמנים היטב את מועד הלידה לפי מצב האם והעובר וכמובן לפי גיל ההריון.
ההחלטה מתי ליילד היא לא תמיד פשוטה. זאת משום שמצד אחד רוצים להשאיר את העובר ברחם יותר זמן כדי לאפשר הבשלה של הריאות והמוח, ומצד שני רוצים ליילד את האישה כדי להקטין את הסיכון לאמא וגם לילד. בדרך כלל מצליחים למצוא את הזמן המיטבי ליילוד לאחר איסוף כל הנתונים ומעקב מדוקדק באשפוז.

איך ניתן לאבחן רעלת הריון?

הדרך לגלות את רעלת ההריון היא לעקוב אחר לחצי הדם והופעת חלבון בשתן לאורך ההיריון. זו הסיבה שבמרפאת מעקב ההריון, מודדים לאישה ההרה את לחץ הדם ועורכים לה בדיקת שתן.
נשים שנמצאות בסיכון לרעלת הריון צריכות לבדוק את לחץ הדם לעיתים תכופות יותר. כמו כן הן מקבלות הדרכה לשים לב לסימנים נוספים המצריכים בדיקת רופא כגון כאבי ראש חזקים, הבזקי אור בראייה או כאבים עזים ברום הבטן.
סימנים נוספים המצריכים תשומת לב כוללים: עליה מהירה במשקל בגלל צבירת נוזלים, בצקות בפנים ובכפות הידיים וכמובן עלית לחץ דם.
ולסיום חשוב להדגיש כי הרפואה המודרנית יודעת להתמודד היטב עם רעלת הריון. סיבוכיה והסיכון לסיבוך מסכן חיים הוא מזערי.

מומלץ לקרוא גם:

כל מה שאת צריכה לדעת על סוכרת הריון

אלכוהול בהריון: זה יכול לפגוע בעובר שלך

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות