ניתוח נדיר: רופאי רמב”ם השתילו אצבע במקום האגודל שנקטע

יורי גלר בן ה- 60 מאזור הקריות, הוא הנדימן. בעזרת שתי ידיו הוא יוצר ומתפרנס בעבודתו כנגר. לפני כשבועיים, במהלך עבודתו, הסתבכה ידו במסור ושתיים מאצבעותיו, אגודל ואצבע, נפגעו בצורה קשה ביותר.
גלר פונה במהירות למיון רמב”ם, ועמו האצבעות שנקטעו, כשהן שמורות על קרח. ד”ר חיים כצבמן, מומחה לכירורגיה של היד ומיקרוכירורגיה, היה הראשון לבדוק אותו ולהבין שעקב הפגיעה הקשה של האגודל, שהיה מרוטש לחלוטין, לא יוכלו הרופאים להציל אותו, אך היו גם חדשות טובות: מאחר שהאצבע הקטועה השניה נשמרה במצב טוב, הוחלט לנסות לחבר אותה לבסיס היד, ולהחליף באמצעותה את האגודל  – שהיא החשובה ביותר מבין חמש האצבעות לתפקוד העתידי של היד.

בניתוח שנמשך כעשר שעות, ביצעו ד”ר דן הוט, מנהל היחידה לכירורגיה של היד, ד”ר כצבמן וד”ר גיל גנות, הליך מורכב ועדין שנעשה בשיטה מיקרוכירורגית. הצוות הכין את האצבע הקטועה לשלב החיבור למיקומה החדש, ואז תפרו את האצבע לבסיס היד וביצעו חיבור עדין של כל מרכיבי האצבע הזעירים (גידים, ורידים, עורקים ועצבים). לבסוף, נלקחו שאריות עור מן האצבע הקטועה, ואלה שימשו לכיסוי הפצע. הניתוח הסתיים בהצלחה. עשרה ימים לאחריו, שוחרר גלר לביתו, כאשר האצבע, המתפקדת כעת כאגודל, נראית בריאה וחיונית.

צילום כף ידו של יורי גלר לאחר הקטיעה והשתלת האצבע במקום האגודל (באדיבות דוברות רמב”ם)

לדבריו של ד”ר הוט, קטיעות מסוג זה הן פציעות נפוצות, אך לא כל טיפול באצבע קטועה מסתיים בכזו דרמה: “תאונות עבודה המערבות קטיעות אצבע הן שכיחות. כאשר הפציעה מאפשרת זאת, אנו יודעים לחבר את האצבעות למקומן ולשמר את תפקוד האצבע”, הוא מסביר, “במקרה הזה האגודל לא היה במצב טוב ונאלצנו לקטוע אותו, אך היה חשוב לנו לשמר את התפקוד הכה חיוני שלו. החלטנו להשתמש באצבע השנייה שנקטעה כמעין “חלקי חילוף” לאגודל, ולחבר אותה במקומו. מדובר בגישה רווחת, ובניתוחים רבים אנו נוהגים לקחת חלקים מהאיברים כמו עצם, עור, רקמות ועוד, כדי להציל את מה שאפשר. האצבע המושתלת נראית טוב ואנו אופטימיים לגבי התפקוד שלה בעתיד”.

בתמונה: יורי גלר עם הרופאים שניתחו את כף ידו, ד”ר כצבמן וד”ר הוט.
צילום: נתנאל אייזיק, דוברות רמב”ם.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות