רוג’ום אל הירי – חידותיו של גילגל הרפאים ברמת הגולן

פולחן אלילים? לוח שנה אדיר ממדים? בית קברות לענקים, ואולי אתר לפעילות מכוכב אחר? סברות אקזוטיות נקשרות סביב המקום הקדום המסתורי בלב רמת הגולן העשוי מעגלי אבן.

שם האתר מיוחס לשמם המקראי של תושבי הבשן, רפאים, בעוד מקורו של המונח “גלגל” הוא בצורתו המעגלית של האתר. הוא משתרע בתוך נוף המישורים של מרכז הגולן, כשממזרח ומצפון מתנשאים תלי הגעש של הגולן והחרמון וממערב הרי כנען. התחושה היא כמו להיות על במה ענקית. בשל גודלו ובהיותו ממוקם באזור מישורי, נטול הרים או גבעות, ניתן לקלוט את מלוא גודלו של האתר רק ממבט על. המתחם נחשף בראשית שנות ה-70 של המאה הקודמת וגילו מוערך בסביבות 3,500-4,000 שנים.

צולם ע”י Ani Nimi / CC BY-SA 3.0

בגלל גיל המבנה ופגעי הטבע ששחקו אותו והרסו חלק ממנו, אין ייעודו של המקום ברור לחלוטין לחוקרים, והדעות חלוקות לגבי שימושו המקורי. ייתכן ששימש כאתר חיזוי אסטרונומי, ייתכן שהיה אתר קבורה, וכמובן, שיש הגורסים כי האתר בכלל קשור ליצורים מהחלל החיצון. עם עובדה אחת כולם תמימי דעים: בזמן כלשהו בהיסטוריה שימש האתר כמקום פולחן להתכנסויות שבטיות או חברתיות. שמו הערבי של המקום, רוג’ם אל הירי, כלומר, “גל האבנים של חתולי הבר”, אשר הוענק לו בידי הסורים ששלטו עד 1967, מוסיף עוד נדבך מסתורין למקום.

אם כן, מה הניע את הקדמונים להערים אבני בזלת רבות, במשקל כולל של כמה עשרות אלפי טונות, וליצור מבנה מורכב זה? ברור כי הייתה זו עבודה רבה וקשה, מלאכת כפיים שנמשכה לאורך זמן רב, ונעשתה על ידי אנשים רבים.

על קבורות, פולחנים וכוכבים רחוקים

מטבע הדברים, בשל המסתורין האופף את המקום, ובהשוואה לאתרים מקבילים אליו הקיימים ברחבי העולם, הועלו השערות שונות ומשונות באשר למטרתו האמיתית. רובן לא הגיוניות ולא ניתנות לאימות מדעי. בין השאר דובר על קשר לענקים, היות ולפי המקרא, בני המקום המכונים רפאים הם בעצם עם של ענקים, לכן אתר זה נבנה לצורכיהם, אולי שימש כקבר לגדולי המימדים. גוליית, יריבו המפורסם של דוד המלך, או עוג מלך הבשן, הינם מועמדים אפשריים.
צורת המעגל שימשה גם היא לפולחנים דתיים ולא אחת נקשרו בה סברות ותיאוריות הקשורות בכישוף, מאגיה שחורה ואפילו חייזרים. כמו לגבי אתרים נוספים דומים ברחבי העולם, כך גם כאן הועלתה ההשערה המעוררת את הדמיון, שנוצר על ידי כוח עליון על טבעי.

במרכז המבנה, במעגל הפנימי ביותר, נמצא מבנה קבורה מרשים, עמוס תכשיטים וחפצים יקרים, המתוארך לאלף השני לפני הספירה. המבנה עצמו קדום מהקבר, כך שבוני הקבר וטומני האוצר אינם בוניו המקוריים של המתחם. אחת הדעות טוענת כי שימש כאתר קבורה בו נטמנו אנשים חשובים או מנהיגי העם. אישוש לתאוריה זו הוא הקבר שנמצא במרכז האתר, אולם לא נמצאו במקום עצמות אדם. כמו כן, גם אם היה שימש לקבורה לא היה זה הייעוד המקורי של בוני האתר, משום שהקבר נבנה, כאמור, כאלף שנים אחרי בניית האתר.
לפי השערה המקובלת כיום על רוב החוקרים, שימש האתר כבמה לטקסים פולחניים מיוחדים של התושבים המקומיים, שהתקיימו ביום הארוך והקצר ביותר בשנה. הפולחן הוקדש כנראה לאלים עשתר ותמוז, אלי הפריון, כהודיה להם על היבול הטוב במהלך השנה.

דעה נוספת היא שהאתר שימש כלוח שנה קדום המבוסס על השמש. הקדמונים לא יכלו לדעת מהמקום את התאריך המדויק, אך הוא סיפק את צורכיהם הפשוטים. ניתן היה, למשל, לקבוע באמצעותו את שני ימי השוויון בשנה, בחורף ובקיץ, על ידי מעבר האור בין שני סלעים, שני מטרים גובהם וחמישה מטרים רוחבם, שניצבו בקצהו המזרחי של המתחם. כפי הנראה, בשנת 3,000 לפני הספירה בקירוב חדרו קרני השמש הראשונות ביום הארוך בשנה דרך הפתח הגדול באחד השערים. עם זאת, הן לא חדרו בזווית המושלמת, אולי בגלל היעדר כלים אדריכליים מדויקים. בכל אופן, לאחר שנבנה הקבר במרכז המתחם נחסם כליל מעבר קרני האור. שיטה זו, אם התקיימה, סייעה לנבא בקירוב את מועד היורה, וכתוצאה מכך – את זמני הזריעה והקציר המתאימים.

ישנה טענה מבוססת, לפיה המקום שימש לצורך תצפיות אסטרונומיות על מערכות הכוכבים בשמים, ככל הנראה לשם חישובים דתיים. חוקרים גילו שהמקום בנוי לפי אמות מידה ויחסים מקובלים באותה התקופה במבנים שונים שבחנו את מצב הכוכבים בשמים. אין ספק כי הטענה הססגונית והבלתי מבוססת ביותר היא שהמקום התהווה במהלך פעילות חייזרית, אך על כך, לצערי, רב הנסתר מהגלוי.
 

איך מגיעים?
נוסעים לצומת דליות. כ-700-800 מטרים מהצומת ישנה פניה ימינה לדרך רומית. ממשיכים לנסוע על הדרך הזו , מגיעים לצומת דרכי עפר, בוחרים בדרך הפונה לצפון מזרח ולאחר קילומטר ניתן לראות את המקום מצד ימין. כיום הוא נמצא במרכז שטח אימונים של צה”ל, ומשום כך, ניתן להגיע אליו רק בימי שבת שבהם אין פעילות צבאית באזור.
במוזיאון העתיקות של הגולן נמצא דגם מדויק של גלגל רפאים, המלווה במצגת שבה אפקטים קוליים וצבעוניים, וכן הסבר בשבע שפות על מהות המקום.

תמונה ראשית: אסף צ. /  CC BY-SA 3.0 

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות