חורף ראשון בגן הילדים: האם יש מה לעשות כשהילד כל זמן חולה?

איך למנוע הידבקות במחלות בגן הילדים? ד"ר אופיר בר און מסביר.

רוב ילדי העולם המערבי נמצאים במסגרות (מעון/ גן/ משפחתון) מתישהו בשנות חייהם הראשונות. יש כאלה שמתחילים בגיל 4 חודשים, מיד כשהאמא מסיימת חופשת לידה, יש כאלה שמתחילים בגיל חצי שנה, ויש כאלה שמתחילים רק בגיל שנה ואפילו שנתיים.
היציאה מהמסגרת הביתית המוכרת, והחשיפה הפתאומית של הילד שלנו להרבה ילדים אחרים מעלה את הסיכוי שלו להידבק במחלות זיהומיות – וירוסים או חיידקים. אין מה לעשות. ככה זה צריך להיות.

ילד נולד “נקי” מחיידקים ווירוסים, אבל הוא נולד לתוך עולם שמלא בחיידקים ווירוסים. בהתחלה הוא רק בבית, עם אבא ואמא, גם קצת סבא וסבתא. יש ילדים שנולדים לתוך בית עם אח או אחות. כל חשיפה כזאת לאנשים “זרים” קרובים, או “זרים” ממש, חושפת את הילד שלנו לוירוסים וחיידקים שלא מוכרים לו. וככה, לאט לאט, הוא לומד להכיר אותם. הוא נדבק בהם, נהיה חולה, אבל מחלים ומתחסן כנגדם.
כן, כל ילד אמור “להכיר”, כלומר להידבק ולחלות, בכמה מאות זנים שונים של וירוסים וחיידקים לאורך חייו הצעירים. כולנו, כשהיינו ילדים, נחשפנו אל הוירוסים והחיידקים האלו, והיום אנחנו כבר עמידים בפניהם.
אין מה לעשות, ילדים נדבקים מהר, אבל רובם המוחלט גם מבריאים מהר.

הזיהומים הכי אופייניים בגנים הם זיהומים של מערכת הנשימ

 זיהומים במערכת הנשימה גורמים לנזלת, שיעול, ברונכיטיס, לפעמים דלקות ריאה וכדומה. יש גם דלקות גרון, אוזניים. יש מחלות של מערכת העיכול – שילשולים והקאות. יש דלקות עיניים. ובעצם – מה לא.
מחקרים אפידמיולוגיים הוכיחו שהסיכוי של ילד שהולך למעון להידבק במחלות ויראליות כאלה הוא פי 10 מאשר ילד שלא הולך למסגרת.

ואז עולה השאלה של רוב ההורים: האם אפשר למנוע את זה?

התשובה היא – כנראה שלא. כלומר, בעולם אידאלי, בו כולם רוחצים ידיים כל הזמן, ובו ילדים קטנים מקנחים את האף באלגנטיות, משתעלים רק לתוך המרפק, ואין להם נזלת שנשפכת, אז בעולם כזה סיכויי ההדבקה יהיו נמוכים. אבל בחיים האמיתיים – ילדים קטנים מסתובבים עם אף נוזל, משתעלים ומזילים רוק עם וירוסים וחיידקים לכל עבר. ואז מגיע הילד המסכן שלכם ונוגע בזה, מלקק את זה, והופ – הוא נדבק.

אז אולי כדאי לעכב את מועד הכנסת הילד לגן?

 ובכן, זה רק אומר שהילד שלכם יידבק ויהיה חולה בגיל שנתיים, ולא בגיל שנה. אמנם ילד יותר גדול יתמודד עם המחלות האלו יותר בקלות, אבל הוא עדיין ידבק.

בקיצור – הכי טוב זה לשמור על הגייינה, בבית ובגנים. יש להימנע מלשלוח ילדים חולים למסגרות, כדי שלא ידביקו אחרים. צריך להבין שמחלות זיהומיות ויראליות הן חלק מהחיים הרגילים של ילדים קטנים.
במידה ויש מחלות חוזרות בתדירות גבוהה, כל מחלה היא יחסית קשה, ולא נראה שהילד מתאושש מהר מהמחלות האלו, אז מן הראוי, כמובן, לפנות לבדיקת רופא.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות