יום חופש: טיול, הצגה ואטרקציה בנחל תנינים

יום של מים בנחל תנינים, הצגה בטבע, צעידה רטובה באמה תת-קרקעית וסיור רגוע באחת הערים היפות בישראל

נחל תנינים

נחל תנינים או בשמו הערבי ואדי א-זרקא הינו נחל איתן, הזורם לאורך 25 ק”מ החל מרמות מנשה ועד לים התיכון. הנחל מהווה גבול גיאוגרפי בין אזור השרון לאזור הכרמל. הוא נקרא כך, באופן מפתיע, בשל התנינים הרבים שחיו באזור עד ראשית המאה ה-20, אז נכחדו מהאזור בעיקר בגלל ציד.
שמורת נחל תנינים נמצאת דרומית למעגן מיכאל, צפונית לג’יסר א-זרקא.

נחל תנינים
נחל תנינים. צילום: יגאל דקל / CC BY-SA 4.0

המים בעת העתיקה

בתקופה הרומית והביזנטית, מי שהייתה בירת הארץ, הייתה כמובן העיר קיסריה שאותה בנה המלך הורדוס לכבוד הקיסר אוגוסטוס. בעיר רומית, כמו בעיר רומית, היו המון מתקני שעשועים כגון בריכות שחיה, בתי מרחץ, לטרינות (שירותים), נימפאון (מזרקה). הבעיה: כל המתקנים הללו דרשו המון מים – מאין יביאו כל כך הרבה מים?

הרומאים זיהו את נחל תנינים המרוחק כמקור מים שאפשר להשתמש בו. אך כיצד יעבירו את מי הנחל לתוך העיר? במבצע הנדסי מתוחכם ומסובך, יצרו מהנדסי העיר סכר במפגש בין נחל עדה לנחל תנינים. אט אט מאגר המים החל להתמלא. לאחר שהמים היו גבוהים מספיק, ניתן היה להזרים אותם בשיפוע מתון אל תוך העיר באמצעות אמות מים, כך יכלו הרומאים לתפעל את אותם מבני פאר שדרשו מים רבים.

נחל תנינים
שרידים ארכאולוגים בנחל תנינים. צילום: מנשה בטיט / CC BY-SA 4.0

בסיור בנחל תנינים תוכלו לראות את שרידי המפעל ההנדסי: נראה שחזור של הסכר ושל מתקן ויסות המים ונבין כיצד הם פעלו. כמו כן, נראה שרידים של אמת המים ושל האמה הבלתי גמורה, אמה שהתחילו לבנות אותה אך הבינו שטעו בחישוב זוית השיפוע ולכן נטשו את בנייתה. היום מוזרמים מים באמה וניתן ללכת בתוכה ולהירטב קצת, כמו כן, אפשר לראות שרידי טחנות קמח שפעלו בכח המים.

תוכלו להצטרף באתר לסיור המודרך המתקיים באתר. משך הסיור: שעה וחצי עד שעתיים. הסיור בדרגת קושי קלה. המסלול מונגש בחלקו. כדי להבטיח את כניסתכם לאתר מומלץ להירשם מראש. אם לא הוזמן מקום מראש, הכניסה תתאפשר על בסיס מקום פנוי בלבד. פרטים נוספים באתר רשות הטבע והגנים

נחל תנינים
שרידים ארכאולוגים בנחל תנינים. צילום: אלישבע ורנר-רייז Pikiwiki Israel / CC BY-SA 4.0

מי קדם

המסלול בנחל תנינים הוא מאוד חווייתי אך גם קצר. מומלץ להמשיך את היום עם עוד אטרקציה – במרחק 20 דקות נסיעה ממוקם פארק אלונה הנהדר, שם נמצא אתר “מי קדם” ובו אמת מים, חלק מאמות המים לקיסריה. בפארק אלונה נוכל לצפות בסרט המסביר על אמות המים וגם ממש ללכת בתוך אמה תת קרקעית שבה גובה המים כ-70 ס”מ. חובה להצטייד בבגדי הליכה במים, נעליים מתאימות ובפנס.

שימו לב: ביקורים באתר בתיאום מראש בלבד. בחודשי החורף האתר סגור למבקרים. מומלץ לבדוק שעות פתיחה כאן

מי קדם - פארק אלונה
מים מתחת לאדמה במי קדם, פארק אלונה. צילום: udi Steinwell / CC BY-SA 4.0

זכרון יעקב

אם נותר בכם עוד כח בהחלט ניתן להמשיך ולטייל או לנשנש משהו בעיר המקסימה זכרון יעקב – תוכלו לשבת באחד מבתי הקפה הנחמדים, להסתובב ברחוב הראשי של העיר, רחוב המייסדים, וגם להיכנס לאחד מהמוזיאונים הרבים והחשובים בעיר: מוזיאון ניל”י או מוזיאון העליה הראשונה. טיול יום בזכרון מחכה לכם כאן.

זכרון יעקב
מדרחוב דרך היין / המייסדים. זכרון יעקב. צילום: shutterstock

כמעט 2/3 מגופנו זה מים, לכן לא פלא שלאורך ההיסטוריה עבדנו קשה ואף נלחמנו על מנת לשלוט במקורות המים ולפתח יכולות לשנע אותם ממקום למקום. אחרי יום גדוש במים, היסטוריה ואטרקציות מלאות מים, בטוח נעריך את ה-H2O שנמזג לנו לכוס בלחיצת כפתור.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות