תמיד באופנה: חיזוי טרנדים בעולם האופנה

לפחות פעמיים בשנה מציגות חברות האופנה הגדולות בתצוגות אופנה את הטרנדים החדשים שיככבו בהמשך גם ברחוב. אבל מי בעצם קובע מה יהיה אופנתי בשנה הבאה? פגשנו את פרופ’ אסתר פריזר, מרצה לאופנה וטרנדים ב-Fashion Institute of Technology, לשיחה על אופנה, ועל האפשרות לחזות את הטרנדים לשנים הבאות.

אז איך יודעים מה הולך להיות הטרנד הבא? זה עניין מדעי?

הראשונות בשרשרת הן חברות המכונות primary market – חברות שמייצרות את חומרי הגלם לתעשיית האופנה: חוטים, מוצרי עור, פרוות וכן הלאה. חברות אלה עובדות בין שנתיים לשלוש לפני העונה שמייצרים לה את החומרים. החברות הללו יודעות מראש מה הולך להיות הדבר הבא, בזכות “חוכמת השוק” – מתוך ניסיון והתבוננות במה אנשים קונים, בסגנון החיים של אנשים, הם מסיקים למה יש יותר ביקוש ולמה פחות. אחריהן בשרשרת, הגורם השני, הן יצרניות הבגדים. אחריהן נמצא שוק הקמעונאות, שבדרך כלל מעצב שנה ושמונה חודשים לפני העונה, ומתחיל לייצר כשנה לפני העונה.

אז על מה בעצם מסתמכות יצרניות הבגדים והקמעונאיות בנוסף ל-primary market?

כל החברות הגדולות עורכות גם מחקרים מקיפים, למשל מחקר צבעים – איזה צבע יהיה הדבר הלוהט הבא? יש מספר חברות בינלאומיות שמתמחות במחקרי טרנדים מהסוג הזה, למשל WGSN בלונדון, חברות כאלו עורכות את המחקר עבור חברות האופנה הגדולות, יש להם את הידע והכלים לחזות את הטרנד הבא: לפי מה שאנשים קנו, לפי מה שהולך בעולם, לפי האווירה הכלכלית, לפי תערכות אומנות וכן הלאה, ומגיעים לתוצאה מסויימת. את התוצאה הזאת את יכולה לקנות מהם, ולעצב את הקולקציה שלך בהתאם לחיזוי שהן מספקות. אחת החברות המובילות בתחום נקראת premier design trend union, הם יושבים בפריז והמעצבים הגדולים ביותר (מרק ג’ייקובס למשל) משתמשים בשירות שלהם.

יש גם ספר שנקרא “בלום” ובו מופיעות כל מיני השפעות של הטבע ושל צילום על עולם האופנה. המעצבים עצמם הולכים המון לתערוכות אמנות כדי לשאוב מהן השראה. בנוסף, יש המון תערוכות מקצועיות של בדים, היום גם בסין ובהודו. אבל הערים הכי חשובות הן עדיין פריז, ניו יורק, לונדון ומילאנו.

איך השתנתה אופנת הקוטור לאורך השנים? האם היא הפכה לנגישה יותר או פחות?

קשה לענות על זה בצורה חד משמעית. אופנת הקוטור לא נהפכה לנגישה פחות. כשאני מלמדת, אני תמיד מראה לסטודנטים שלי סרט על החברה הגבוהה, הקהל שאופנת ההוט קוטור מיוצרת באמת עבורם. את ההוט קוטור מציגים פעמיים בשנה, בינואר וביוני, וזה משמש יותר כרטיס ביקור, או מקור גאווה של התעשייה, ומיועד פחות לקהל הרחב. הרי אף אחד לא יכול להרשות לעצמו לקנות בגד של אופנת הוט קוטור, אבל אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לקנות את האקססוריז שמסביב (בשמים, משקפי שמש, תיקים, נעליים), וכך להרגיש חלק.

אופנת ההוט קוטור הופיעה בצרפת בתחילת המאה העשרים, וכיום יש שכבה מצומצמת מאוד של אנשים שבאמת קונים את הבגדים הללו, והם מיוצרים במיוחד עבורם. חלק מהם טסים פעמיים בשנה לקנות לעצמם את הבגדים לאביב-קיץ ולסתיו-חורף הבאים, והם כמובן קונים לעצמם קולקציה שלמה. לקוחות ההוט קוטור מורכבים מאנשים מאוד מסויימים. נשות החברה הגבוהה, כמו בטסי בלומינגדייל מקליפורניה, או דפני גינס מלונדון, אנשים בעסקי הנפט וכן הלאה. מדובר באנשים שהכסף לא משחק אצלם תפקיד.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות