לא רק למניעת הריון – יתרונות נוספים של אמצעי מניעה

לגלולות למניעת היריון יש יתרונות נוספים מעבר למניעת היריון. ד”ר רונית אלמוג מסבירה. מתוך התכנית “מחלקת נשים”, פרק 1.

מעבר למניעת הריון, למה עוד יכולה לשמש הגלולה?

יש נשים המגיעות לחדר המיון בבית החולים עם בעיות, שבשבילן הן בעיות מאוד משמעותיות. הן סובלות מכאבים ומתסמינים שמפריעים להן, כשלפעמים אפשר לפתור את הבעיה בקלות.
לדוגמה, כשיש ציסטה פיזיולוגית, כזאת שקשורה לתהליך הביוץ, אפשר בקלות למנוע אותה על ידי מתן גלולות למניעת הריון. הגלולה היא אמצעי המניעה ההורמונלי השכיח ביותר, ומעבר להיותה כל כך יעילה במניעת הריון, קרוב למאה אחוז, יש לה גם המון יתרונות נוספים.
הגלולה מסדירה את מחזור הווסת, כך שאישה יודעת בדיוק מתי הווסת שלה צפויה להגיע. הדימום הוסתי הופך להיות קל יותר בצורה משמעותית, המשך שלו והעוצמה שלו מתקצרים. יש פחות ביטוי קליני לתסמונת הקדם וסתית, פחות כאבים שיכולים להופיע בזמן הוסת. הגלולה גם מסייעת בטיפול באקנה ובשיעור יתר ואפילו מונעת היווצרות של ציסטות פיזיולוגיות בשחלה.

כיצד יכולים אמצעי מניעה לעזור לנשים בתסמינים שונים מהן הן סובלות?

לדוגמה, ציסטה פיזיולוגית בשחלה היא מעין חלל, כמו שקית, המתמלא בנוזל. כשיש ביוץ, הביצית יוצאת החוצה, ובתוך השחלה נשאר הזקיק שהכיל אותה. לפעמים השקית הזאת שנותרת מתמלאת בנוזל ונגרמת ציסטה. הציסטה מותחת את השחלה, שיש בה עצבוב, והיא עלולה לגרום לכאבים. גלולות למניעת הריון מונעות ביוץ ולכן יכולות למנוע את ההיווצרות של ציסטות פיזיולוגיות. צסטות אלו עלולות להביא לסיבוכים שונים, כמו כאבים, סיבוב של השחלה ולפעמים אפילו להתפוצץ ולגרום לדימום בבטן.

האם גלולות למניעת הריון פוגעות בפוריות האישה?

יש מיתוס לפיו גלולות למניעת הריון פוגעות בפיריון. זה לא נכון כלל. להיפך, מכיוון שהן מונעות הופעות של ציסטות פיזיולוגיות – הן אפילו שומרות על השחלה. לכן חלק מהנשים, מיד כשהן מפסיקות לקחת גלולות, יכולות להיכנס להיריון.
אנחנו יודעים היום שחייבים לקחת חומצה פולית שלושה חודשים לפני ההיריון, על מנת להפחית את הסיכוי שיהיו מומים בעובר. בזמן הקרוב, עתידה להגיע לארץ גלולה למניעת הריון, שמעבר למרכיבים ההורמונליים שבה, היא מכילה גם חומצה פולית. כך נשים שמפסיקות לקחת גלולות ונכנסות להריון – יהיו כבר מכוסות מהבחינה הזאת.

גלולות למניעת היריון
גלולות למניעת היריון. תמונה: shutterstock

האם יש פתרון אחר, למעט גלולות למניעת הריון, למי שמתקשה לזכור לקחת גלולה מדי יום?

קיימים כיום גם אמצעי מניעה הורמונליים אחרים, המכילים בדיוק את אותם ההורמונים כמו הגלולה, אבל לא צריך לזכור לקחת אותם באופן יומיומי. לדוגמה, מדבקה שהיא אמצעי מניעה שבועי, אותה האישה מדביקה על הזרוע. האישה מחליפה את המדבקה אחת לשבוע במשך שלושה שבועות כאשר השבוע הרביעי הוא חופשי ממדבקה. ויש גם טבעת נרתיקית, שהיא טבעת פלסטית גמישה, שהאישה מחדירה לתוך הנרתיק לבד ובקלות. הטבעת נמצאת בנרתיק למשך שלושה שבועות ובשבוע הרביעי האישה מוציאה את הטבעת ושבוע זה הוא חופשי מטבעת.
שני אמצעי המניעה הללו, המדבקה והטבעת, מכילים בדיוק את אותם ההורמונים שמכילות הגלולות למניעת הריון, בהבדל אחד – ההורמונים הללו מגיעים לדם לא דרך מערכת העיכול. או שהם נספגים דרך העור למחזור הדם או דרך הנרתיק למחזור הדם.
במילים אחרות, לשני אמצעי המניעה הללו יש בדיוק את אותם היתרונות של הגלולה שהוזכרו כאן, אלא שאותם אין צורך לקחת באופן יומיומי.

האם יש חסרונות לנטילת גלולות? האם כל אחת יכולה ליטול גלולות?

הבעיה העיקרית בנטילת גלולות למניעת הריון היא הנטייה של הגלולות לגרום לקרישיות יתר, כלומר הנטייה לפתח קרישי דם בתוך כלי הדם. מצב זה אינו שכיח אך עלול להיות מסוכן מאוד. הוא נפוץ בעיקר בקרב נשים שיש להן גורמי סיכון לקרישיות יתר. סיכון יתר קיים בנשים מעל גיל 35 שמעשנות (ולכן נאסר עליהן לקחת גלולות משולבות אסטרוגן ופרוגסטרון), וכן בנשים שיש להן היסטוריה אישית או משפחתית של קרישיות יתר. במצב של סיכון לקרישיות יתר, יכולות הנשים ליטול, באישור רופא, גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד. גם נשים מניקות אינן יכולות ליטול גלולות רגילות למניעת הריון, וגם הן מתבקשות ליטול גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד.
פתרון נוסף לנשים שנמצאות בקבוצת סיכון לקרישיות יתר הוא קבלת זריקות. אלו ניתנות אחת לשלושה חודשים, וגם הן מכילות פרוגסטרון בלבד, או התקנת התקן תוך רחמי.

מומלץ לקרוא גם:

אילו אמצעי מניעה קיימים וכיצד הם פועלים?

איך מדברים עם בני נוער על מיניות ואמצעי מניעה?

גלולות למניעת היריון: כל היתרונות, הסיכונים ותופעות הלוואי

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות