קרישיות יתר בהריון – הסיבה העיקרית להפלות חוזרות

כיצד מאבחנים אישה בהריון עם קרישיות יתר וכיצד מטפלים בה? מתוך התכנית “מחלקת נשים”.

מדוע מתרחשות הפלות?

הסיבה השכיחה ביותר להפלה היא שמשהו בעובר עצמו, בחומר הגנטי שלו, אינו תקין. זו מעין ברירה טבעית של הגוף, שלא לתת למשהו שהוא לא תקין להתפתח.
עם זאת, יכולות להיות גם סיבות אחרות להפלה, שמקורן באם, כמו מומים רחמיים וחוסר איזון הורמונלי. והסיבה השכיחה ביותר להפלות חוזרות: קרישיות יתר, כלומר נטייה של גוף האם לפתח קרישי דם בתוך כלי הדם.

מדוע קרישיות יתר של האם היא מסוכנת לעובר?

כאשר האם סובלת מקרישיות יתר, המצב נוטה להחמיר בתקופת הריון. במצב זה אספקת הדם לעובר המתפתח פחותה ולכן העובר לא יתפתח כמו שצריך.
בנוסף לעיכוב צמיחה תוך רחמי של העובר, נשים הסובלות מקרישיות יתר בהריון, עלולות לפתח סיבוכים נוספים, חמורים מאוד, בהסתברות גבוהה יחסית. סיבוכים אלו יכולים להיות למשל רעלת הריון חמורה, היפרדות שילייה ומות העובר.
לעיתים, בעקבות סיבוכים הנובעים מקרישיות יתר של האם, היא נאלצת לעבור ניתוח קיסרי בשבועות הריון מאוד מוקדמים, וכך נולד עובר עם פגות קשה.

האם סכנת קרישיות היתר חולפת לאחר הלידה?

התשובה היא: לחלוטין לא! ששת השבועות שלאחר הלידה מהווים תקופה מאוד טרומבוגנית (עם נטייה לקרישיות יתר) אצל כל הנשים ממילא, ואצל נשים הסובלות מלכתחילה מקרישיות יתר – הבעיה מוגברת על אחת כמה וכמה.
במהלך ששת השבועות האלה, נשים עם קרישיות יתר עלולות לפתח קרישי דם בגופן, לדוגמה קרישי דם ברגל, קרישי דם בכלי דם ריאתיים ועוד. המצב עלול להיות מאוד מסוכן עבורן בתקופה זו.

כיצד נוצר מצב של קרישיות יתר?

קרישיות יתר יכולה להיות או מולדת או נרכשת.
קרישיות מולדת קיימת בגוף האישה כבר מלידתה, בעוד שקרישיות נרכשת מופיעה במהלך החיים, כשמסיבה כלשהי, הגוף מפתח נוגדנים כנגד נוגדי הקרישה של הגוף עצמו, ואז יש נטייה לייצר עודף קרישי דם בתוך כלי הדם.

כיצד מאבחנים אישה בהריון עם קרישיות יתר וכיצד מטפלים בה?

האבחון נעשה באמצעות בדיקת דם פשוטה, שמטרתה לבדוק את הגורמים השונים שיש במערכת הקרישה בדם.
הטיפול המקובל באישה הרה הסובלת מקרישיות יתר הוא באמצעות מדללי דם. אלו גורמים לדילול של הדם וכך מאפשרים זרימת דם תקינה בעורקי הרחם ובכלי הדם האחרים לשליה. טיפול זה הוא טיפול בטוח ובעל סיכויי הצלחה גבוהים.

מומלץ לקרוא גם:

נטילת תרופות בזמן הריון

כל מה שאת צריכה לדעת על סוכרת הריון

טיסה לחו”ל בהריון- כל מה שחשוב לדעת

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות