צום קל ומועיל! הטיפים שיעזרו לכם לעבור את הצום בשלום

על מנת לעבור את הצום בשלום עם מינימום תופעות לוואי, קבלו את הטיפים של הדיאטנית הקלינית, מיטל עזר

לצום קיימות תופעות לוואי של עייפות, חולשה, כאבי ראש, התעלפויות, ושיבוש מאזן האלקטרוליטים בגוף.
חשוב להבהיר כי הצום אינו מיועד ל”ניקוי הגוף מרעלים” – מי שאחראים על סינון והוצאת הפסולת מהגוף הם הכבד והכליות. התיאוריה שסוברת שהצום מנקה את הגוף מרעלים אינה מבוססת ולא נבדקה על בני אדם.
כמו כן, צום אינו “יום תחילת הדיאטה”, הצום נמשך 25 שעות כך שאובדן המשקל הוא בעיקר עקב התייבשות ודלדול מאגרי פחמימות ולא ממאגרי השומן.
על מנת לעבור אותו בשלום עם מינימום תופעות לוואי, עקבו אחרי הטיפים של הדיאטנית הקלינית, מיטל עזר:

הכנה לצום
מים – הקושי המרכזי בצום הוא הצמא, המלווה לעיתים גם בכאבי ראש. על מנת למנוע מצבים אלו, חשוב להרבות בשתייה של מים לאורך כל היום שלפני הצום (לפחות ליטר וחצי מים). כך הגוף יגיע לצום כשהוא רווי.
קפאין – בימים שלפני הצום יש להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין על מנת להתחיל תהליך הדרגתי של גמילה ובכך להימנע מכאבי ראש ועצבנות במהלך הצום.
פעילות גופנית – אין לעסוק בפעילות גופנית עצימה יום לפני הצום כיוון שזו מגבירה את קצב חילוף החומרים ואת הרעב במהלך היום לאחר מכן.
פחמימות – ביום הצום מומלץ לאכול ארוחות קטנות המכילות פחמימה (לחם, אורז, תפו”א, שיבולת שועל). המטרה היא למלא את מאגרי הפחמימות במהלך היום ולא רק בארוחה המפסקת. פחמימות הן אב המזון העיקרי שמספק אנרגיה זמינה לגוף.

ארוחה מפסקת
לארוחה המפסקת אין השפעות ארוכות טווח על תחושת השובע – המחשבה שאחרי הביס האחרון כבר לא נוכל לאכול יותר 25 שעות היא מחשבה מחבלת, שגורמת לנו לאכילה מיותרת. לסיים ארוחה בתחושת כבדות מקשה על המשך הצום ומגבירה לרוב את הצורך בנוזלים. חשוב לאכול עד שובע ולא ל”התפוצץ”.
מה לאכול?
פחמימות מורכבות (מורכבות משרשראות ארוכות יותר של סוכרים וסיבים ולגוף לוקח זמן לעכל אותן) – פירוקן איטי והן לא מעלות את רמות הסוכר ובכך גורמות לתחושת שובע. דוגמא לפחמימות מורכבות: אורז מלא, קינואה, פסטה מחיטה מלאה וקטניות כמו גרגרי חומוס, עדשים ושעועית.
חלבונים- התורמים לתחושת השובע לאורך זמן כמו: בשר, עוף, דג, סויה, קטניות לצמחונים.
סיבים תזונתיים- המעכבים ריקון קיבה ותורמים גם לתחושת שובע לאורך זמן. לדוגמא: ירקות , דגנים מלאים וקטניות.
מה לא לאכול?
מומלץ להימנע מאוכל מתובל מאוד, חריף או מלוח כיוון שאלו מגבירים את הצורך לשתות.
רצוי להימנע משתייה מתוקה שמעלה את רמות הסוכר במהירות וגורמת כתגובה לעלייה באינסולין ולרעב.

לאחר הצום
דבר ראשון יש לדאוג למאזן הנוזלים בגוף ולהתחיל בשתייה, ורצוי ממותקת. מומלץ לשלב שתייה ופחמימה פשוטה המתפרקת מהר ומעלה את רמות הסוכר לדוגמא: פרי, פירות יבשים, עוגיה.
לאחר מכן כדאי להתחיל לאכול בהדרגה על מנת לא להעמיס על הקיבה. הארוחה לאחר הצום צריכה להיות קלה לדוגמא: מרק ירקות עשיר עם עוף ואטריות או סלט, ביצה, גבינה ולחם.

צום קל ומועיל!

הטיפים באדיבות מיטל עזר – דיאטנית קלינית וספורט, תזונאית הבית של חברת הרבלייף.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות