נגיף זיקה: מומלץ להשתמש באמצעי מניעה לאחר חזרה מאזור נגוע

נגיף הזיקה עובר לא רק על ידי עקיצת יתושים אלא גם ביחסי מין. לפניכם המלצות חשובים כיצד ניתן להתגונן.

מחלת נגיף הזיקה לרוב קלה, נמשכת מספר ימים עד שבוע ועוברת ללא סיבוכים.
עם זאת, במקרים נדירים, היא יכולה לגרום להופעה של סיבוכים נוירולוגיים כגון תסמונת גייאן בארה (Guillain-Barre syndrome).
בנוסף, קיים חשש כי הדבקה במחלה זו בזמן הריון עלול לגרום למומים נוירולוגיים קשים, כולל מיקרוצפליה של העובר (microcephaly) ומומים נוספים במערכת העצבים המרכזית.

הזיהום מועבר באמצעות עקיצות יתושים הנגועים בנגיף. מלבד העברה על ידי יתושים, תועדה גם העברה ביחסי מין. הנגיף נשאר בנוזל הזרע תקופה ממושכת בגברים ותקופה קצרה יותר בנשים בהפרשות מהנרתיק ורירית צוואר הרחם. ההדבקה המינית יכולה לקרות לאחר מחלה תסמינית או א- תסמינית בבני הזוג.

עקב העברת הנגיף ביחסי מין ההמלצות הן:

להשתמש באמצעי מניעה במשך 8 שבועות לאחר חזרה מאזור נגוע אם לא הייתה מחלה תסמינית.
במידה והייתה מחלה תסמינית: בגברים– יש להשתמש באמצעי מניעה במשך 6 חודשים; ובנשים– במשך 8 שבועות.
כאשר בת הזוג בהריון יש לשמור על אמצעי המניעה בכל משך ההיריון.

יש להשתמש באמצעי הגנה יעילים כנגד עקיצות יתושים. כמו כן, נשים הרות, שאצלן עולה חשד להדבקה בנגיף הזיקה צריכות לבצע בדיקות מעבדתיות לאישור ההדבקה. גם אם תועדה הדבקה וגם אם נשאר רק חשד להדבקה הן צריכות להיות בביקורת קפדנית אצל רופא הנשים, הכוללת בדיקות אולטרסאונד עיתיות ואמצעי הדמיה נוספים לפי הצורך.

בשלב זה אין טיפול למחלה ועדיין לא פותח חיסון, אם כי יש מספר חיסונים פוטנציאליים בשלבי ניסוי ראשוניים. ההגנה היעילה ביותר כיום מפני הדבקה בנגיף הזיקה היא התמגנות מעקיצות יתושים בביקור באזורים נגועים ומניעת העברה ביחסי מין כאשר אחד מבני הזוג שהה באזורים נגועים.

הכתבה בסיוע המכון לאיכות ברפואה, הר”י: ד”ר טל ברוש-ניסימוב, מרכז הצוות הלאומי לטיפול במגיפות (צט”מ), היחידה למחלות זיהומיות, במרכז הרפואי שיבא וראש תחום מחלות זיהומיות בחיל הרפואה ופרופ’ מרים וינברגר, יו”ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, מנהלת, היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי אסף הרופא.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות