קבלו אותם: 11 גנים לאומיים בישראל שאסור לפספס

אתרי הטבע והגנים הלאומיים מתחדשים. הצצה לכמה אתרים חדשים ומתחדשים – גן לאומי תל דור, תל לכיש, שבטה, סוסיתא, חמת גדר, תל גזר ועוד..

גן לאומי תל דור

אתר חדש שהוכשר מדרום לשמורת הבונים. משלב חוף ים עם מפרצים קסומים, תל ארכיאולוגי  ונוף מרהיב. האתר מותאם לקיץ ולחורף. מתוכננת בו פעילות שייט קייאקים וצלילה, מסלול רגלי בשביל הרכס המונגש לנכים ושביל חוף אתגרי יותר במפגש של סלעי הכורכר עם קו המים.

בכניסה לאתר חנייה ומערך כניסה מודרני המספק את כל השירותים הנדרשים למבקרים.  באתר הושלם מרכז מבקרים עם רחבה מוצלת ממנו יוצאים ואליו חוזרים שביל הרכס ושביל החוף. לאורך שביל הרכס מצפורי נוף על המפרצים המרהיבים והשרידים ארכיאולוגיים של תל דור. שביל החוף צמוד למים  עשוי ברגישות רבה ועובר בגבול בין החוף והים דרך שרידים ארכיאולוגיים ותופעות טבע המשולבות בסלעי הכורכר, בחול ובים.

גן לאומי תל דור.
גן לאומי תל דור. צילום: יניב כהן. רשות הטבע והגנים

גן לאומי תל לכיש

תל לכיש הוא עיר קדומה מתקופת המקרא, השנייה בחוזקה בממלכת יהודה, והיא נזכרת בתנ"ך כאחת הערים שביצר המלך רחבעם.

גן לאומי תל לכיש נפתח במהלך 2021, לאחר כשבע שנות עבודה מאומצות, במסגרתן הוקם מרכז מבקרים חדיש שבו מוצג הקרב של כיבוש לכיש על ידי סנחריב מלך אשר. הקרב מתואר באמצעות העתקים של תבליטים שהתגלו בארמון נינווה.

במרכז המבקרים מומחש הסיפור ההיסטורי באמצעים מתקדמים, לאחריהם מוזמנים המבקרים לעלות לתל ולחוות את הממצאים ששרדו בשטח והנוף הנשקף סביב. בטיול בתל תוכלו לבקר בשרידיה המרשימים של העיר. תל לכיש הוא אתר ארכאולוגי רב שכבתי. עם כל חשיבותו ההיסטורית יש קושי להבין את התקופות השונות: המחשה תלת מימדית מנסה לעשות זאת על גבי התל, ומלווה בהסבר על הקשר בין האתר והמקרא.

אטרקציה מעניינת נוספת היא שורת כסאות של כל מלכי יהודה, כאשר גובה המשענת קובע את משך זמן בו מלך כל מלך על יהודה. כל כסא ייצג מלך אחר באמצעות פסוק מהמקרא.

גן לאומי שבטה

פרויקט חפירות ארכיאולוגיות, שימור, שחזור, פיתוח, המחשה והכשרה לקהל בגן לאומי שבטה. האתר יהפוך לעיר קדומה במדבר, חיה ותוססת, המשלבת ממצאים ארכיאולוגיים, חקלאות קדומה במדבר, עם חניון יום ולילה ופעילות מגוונת ביום ובלילה. בכניסה לשבטה מצוי בית קולט בין המשלחת הארכיאולוגית שחפרה באתר. בית זה הוכשר למרכז מבקרים ומערך כניסה לקהל.

כמו כן במרכז האתר בריכות גדולות מאוד הניזונות מתעלות מים בטכנולוגיה קדומה.  בתכנית שימור בריכה אחת במצבה המקורי ובשנייה הפעלה במים לטובת הציבור.

גן לאומי צבעי הרמון

האתר נחנך רשמית בסוף  2019, אבל המשיך להתפתח ולהתחדש. הגן הלאומי כולל ציר חדש בין מחשפי סלע מרהיבים, מקווי מים במדבר, סלעים בגוונים שונים וחולות צבעוניים בנוף מדברי. המחצבות שהיו במקום שוקמו ובמקומן הוקם גן לאומי המאפשר טיול בנוף מדברי מרהיב.

במסגרת שלבי הפיתוח מוקם במקום מרכז מבקרים הכולל שירותי תיירות לרווחת המבקרים. בסמוך למרכז המבקרים נמצא “התנור”, שריד מתכת ענק ממפעלי המחצבות שהיו במקום. רשות הטבע והגנים מבצעת שימור של המערכת התעשייתית, שתהפוך ל “פיסול סביבתי” בנוף. כך תוכלו לטפס ולטייל בתוכה, וכן לחוות את ההבדל העצום בין מפעל תעשייתי לכרייה וחציבה, שזיהם ופגע בסביבה בעבר לעומת השיקום שנעשה באזור.

גן לאומי סוסיתא

בימים אלו רשות הטבע והגנים חושפת, משמרת ומפתחת את אחד האתרים המרשימים בארץ – סוסיתא. האתר צופה אל הכינרת ממורדות הגולן משלב בתוכו ממצאים ארכיאולוגיים מרהיבים עם נוף קרוב ורחוק. העבודות מתרכזות בשני מבנים של צה”ל שהוקמו לפני שנת 1967, עת שימש המקום כמוצב קדמי מול הצבא הסורי. המבנים ההיסטוריים יוסבו למרכז מבקרים שיספר את הסיפור ההיסטורי העתיק של סוסיתא בתקופות הרומית והביזנטית ואת סיפור היסטוריה המאוחרת של כיבוש סוסיתא על ידי חברי קיבוץ עין גב. העבודות צפויות להסתיים בעוד כשנה.

גן לאומי חמת גדר

אחרי שנים רבות בשלו התנאים לשימור ופיתוח המרחצאות הרומיים העתיקים בחמת גדר. בימים אלו החלו עבודות ניקוי ושימור המרחצאות העתיקים, ובקרוב יוכשר שביל המקשר בין התיאטרון העתיק המרחצאות ובית הכנסת העתיק המצוי על גבעה הצופה אל נוף הסביבה. למרגלות הגבעה נהר הירמוך, וממנה ניתן לצפות על הנקודה בה נפגשים שלושת הגבולות של ישראל, ירדן וסוריה.

העבודות המתוכננות במרחצאות הרומיים העתיקים מתחלקות לארבעה שלבים: השלב ראשון, שהוא המסלול יבש ייפתח לקהל בהקדם האפשרי. בשלב השני מתוכנן שילוב מים “לראותם בלבד” בחלק מהבריכות העתיקות, בשלב השלישי יוקם מייצג אור וקול מרהיב, ובשלב רביעי תיבחר בריכה אחת מבין הבריכות העתיקות, תשוחזר ותוכשר לשכשוך כך שצפויה למבקרים חוויה מדהימה של רחצה בתוך מרחצאות רומיים עתיקים.

גן לאומי עין צנובר

בשטח הבסיס הצבאי צנובר, ליד צומת בית המכס בגולן, נובע מעיין נפלא, שמקורו בנחל המשושים. לאחר משא ומתן ארוך הגיעו רשות הטבע והגנים וצה”ל להסכמה על פינוי חלק מהבסיס לטובת הכשרת השטח לגן לאומי ושמורת טבע. בחלק שיפותח יזרמו מי המעיין לשני ערוצים: ערוץ טבעי ושיקום אקולוגי, ובריכות שכשוך ונופש בחיק הטבע לקהל הרחב. במקום יוכשר גם חניון לילה למשפחות וקבוצות כבסיס ליציאה לטיולים באזור.

מוקדי ביקור חדשים בהרודיון 

הרודיון, האתר הארכיאולוגי המוכר שמספר את סיפורו של המלך הורדוס, מתחדש בכמה מוקדי ביקור חדשים, שייחנכו רשמית ויפתחו לקהל בקרוב- התיאטרון, חדר האירוח המלכותי של הורדוס, גרם המדרגות העצום ומסדרון הקשתות המפואר.

גן לאומי הרודיון. צילום: מנו גרינשפן

מגדל צדק

גן לאומי רחב ידיים הכולל שבילי טיול ברגל ובאופניים נרחבים, חוויות ארכיאולוגיות ותצפית מהמבצר הקדום בראש הגבעה לצד חוויות אקולוגיות של בריכת חורף וצומח מגוון.

גן לאומי מגדל צדק
מבנה מרהיב ביופיו. גן לאומי מגדל צדק, צילום: יניב כהן, רשות הטבע והגנים

גן לאומי תל גזר 


תל היסטורי עם תצפיות היקפיות, מונומנטים ארכיאולוגיים, מצבות פולחן וגולת הכותרת – ירידה ב – 175 מדרגות למעבה האדמה במפעל המים העתי.

שימו לב: בעקבות תחושת השפעה על רווחת חיי תושבי כרמי יוסף, בשבתות ובמועדים עמוסים שער הישוב נסגר למטיילים על ידי הישוב ואין אפשרות להגיע עם רכבים דרך הישוב לגן לאומי תל גזר. עד שימצאו חלופות נוחות יש להגיע בדרכים אחרות

אתר לאומי חאן שער הגיא

האתר הלאומי חאן שער הגיא נחנך רשמית בתאריך הסמלי, כ”ט בנובמבר (29.11.2020). האתר מנציח את מורשת מבקיעי הדרך ומלווי השיירות לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.  מרכז המורשת החדש מאפשר למבקרים בו להיחשף ולהכיר מקרוב ובאופן חוויתי ועוצמתי את מורשת הקרבות בדרך לירושלים ואת סיפורם של לוחמות ולוחמי הפלמ”ח האמיצים ביחד עם מלווי השיירות, חלקם אזרחים , שפרצו את הדרך לירושלים הנצורה.

מסלול הביקור במרכז המורשת נמשך לאורך חמש תחנות מרכזיות:  מיצג פתיחה וסרטון עדויות לוחמים, עמדת דרך, עמדת אלחוט, עמדת אספקה, תחנה חווייתית המדמה נסיעה ברכב משוריין בדרך לירושלים בתקופת הלחימה ומיצג סיום בו המבקרים גם יוכלו לבחון את ערכיהם ביחס לערכי הלוחמים. העבודות צפויות להסתיים במהלך החודשים ינואר ופברואר, אז יפתח האתר לציבור הרחב.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות